Verschillende soorten adembescherming

Iedereen weet dat het belangrijk is om goed voor je lijf te zorgen, en je longen vallen daar ook onder. Daarom doe je rustig aan als je een vervelend hoestje hebt. Je geeft jezelf de tijd om even uit te hijgen als je ’n eind hebt gerend en je rookt niet. (Of je weet dat je dat eigenlijk niet zou moeten doen, what’s the difference?) Trek je deze lijn door, dan begrijp je dat het ook op je werk of bij het uitoefenen van je hobby belangrijk is om je longen te beschermen tegen verschillende gevaren. In dit artikel vertel ik je graag hoe je dat doet!

Afhankelijke adembescherming

Adembescherming is grofweg in te delen in twee categorieën: afhankelijke en onafhankelijke (niet verkocht door CoolSafety) bescherming. Afhankelijke adembescherming maakt gebruik van de aanwezige, verontreinigde lucht door deze te zuiveren voor je haar inademt. Kies je voor afhankelijke adembescherming, dan moet je bepalen welke filters je nodig hebt.

Stof- en gasfiltersmoldex-2505

Filters zijn onder te verdelen in stoffilters en gasfilters, maar ook een combinatie daarvan behoort tot de mogelijkheden. Wil je je beschermen tegen alléén stof of micro-organismen, dan is een eenvoudig stofmaskertje voldoende. Moet je jezelf beschermen tegen gassen of dampen, dan kies je voor een half– of volgelaatsmasker met een filter dat van toepassing op het gas in kwestie. Ga je liever voor het beste van het beste wat betreft comfort, dan gebruik je best een motoraangedreven systeem, dat de lucht actief rondcirculeert en daardoor meer ademgemak biedt.      

In de tabel hieronder zie je welke filters bij welke gassen horen. Maak je geen zorgen als je werkt met meerdere soorten gassen, of met gassen én stof, want daarvoor bestaan speciale combinatiefilters.

Tekst gaat verder onder tabel.

schermafbeelding-2017-01-05-om-15-06-15

Onafhankelijke adembescherming

Onafhankelijke bescherming (niet verkocht door CoolSafety) levert nieuwe, schone lucht aan van elders. Dat is heel handig op die momenten waarop de lucht ter plekke echt onbruikbaar is, bijvoorbeeld omdat ze teveel of te weinig zuurstof bevat, of omdat er levensgevaarlijke gassen, zoals koolstofmonoxide in de lucht zitten. Onafhankelijke adembescherming bestaat in verschillende vormen.

Perslucht en het ademluchtleidingnet

Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een zuurstoftank, die je op je rug met je meedraagt. Voordeel daarvan is dat je volledig zelf de controle hebt over je adembescherming, in plaats van afhankelijk te zijn van andere mensen en apparatuur buiten jouw directe werkcirkel. Nadeel is dat de tank je in de weg kan zitten en dat perslucht maar voor korte tijd bescherming biedt: op een gegeven moment is immers je tank leeg, en dan baal je…

Tekst gaat verder onder afbeelding.

pexels-photo-27238

Wil je niet worden geremd door die tijdsbeperking, dan kan je beter kiezen voor een ademluchtleidingnet. Daarbij wordt door een slang, die functioneert als een soort uit de kluiten gewassen navelstreng, schone lucht van buiten aangevoerd. Je bent daarmee onbeperkt voorzien van schone lucht, maar je bewegingsvrijheid is beperkt en het is een ingewikkeld systeem om op te zetten. Let op: het werken met deze vormen van adembescherming is alleen toegestaan als de gebruiker daarin getraind is!

Hulp

Ga je hout schuren of een graansilo schoonmaken, dan is het vinden van de juiste adembescherming relatief eenvoudig. Er zijn echter, zoals je ziet, ook veel situaties waarin dat een aanzienlijk gecompliceerdere opgave is en waarin je er goed aan doet om professionele hulp in te roepen. Je kunt natuurlijk altijd even contact opnemen met ons, dan voorzien wij je van advies!

Print Friendly, PDF & Email

4 gedachten over “Verschillende soorten adembescherming”

  1. Bij polieren metalen met poliervet Nushine S , flanellen lappen en schuurmachine komt een grote massa stof, katoenpluis vrij. Is het gebruik van de filterklasse P3 de juiste keuze ?

    1. Hi Marc, goeie vraag! Bij vrijkomend stof is P3 inderdaad de aangewezen filterklasse, maar jouw situatie is door de katoenpluis wel vrij uniek. Ik heb je vraag bij m’n collega Henrico neergelegd, hij is specialist adembescherming en hij is het voor je aan het uitzoeken. Als je morgen na half 10 even belt naar 033-3030871 en vraagt naar Henrico, dan gaat hij je van persoonlijk advies voorzien. Succes ermee! ^Mirre

    1. Hoi Familie van der Meer, wat vervelend dat je zo’n last hebt van de rook! Een stofmasker kan daar gelukkig goed tegen helpen. Stofmaskers met een FFP3-kwalificering houden rook tegen. Ik kan je bijvoorbeeld de 3M 9332 aanraden (zie het linkje hieronder). Dat masker is erg comfortabel, gaat lang mee en kan eventueel makkelijk worden opgevouwen om mee te nemen. Als je graag meer of persoonlijker advies wil, dan zou ik je willen aanraden om ons maandag even te bellen op telefoonnummer 033-3030871. Je kunt dan vragen naar Thijs, hij is Specialist Adembescherming. Ik zal doorgeven dat je misschien contact opneemt. Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen en dat je straks in de lente zonder hoesten van de frisse lucht kunt genieten! ^Mirre

      https://stofmasker-shop.nl/3m-stofmasker-9332-ffp3-1-stuks.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *