Knoop ‘t in je oren: alles over gehoorbescherming

Van alle gevaren die je in de alledaagse wereld tegen ‘t lijf kunt lopen, is lawaai één van de meest voorkomende. Heb je de hele dag tussen de luidruchtige machines gewerkt, word je thuis meteen weer geconfronteerd met het niet zachtzinnige terrorregime van je peuter die niet naar bed wil. En als je net een avond op de schietbaan hebt doorgebracht, kan het zomaar zijn dat je onderweg naar huis terecht komt in een file vol dreunende vrachtwagens, geïrriteerd toeterende forenzen en aso-jochies die jou graag willen laten meegenieten van hun ‘muziek’. Lawaai is overal, en dat terwijl het je oren ongelofelijk kan beschadigen…

Bescherming

Het is dan ook zaak om op die plekken waar je weet dat je met lawaai geconfronteerd gaat worden, of waar die kans heel groot is, passende bescherming te dragen. Dit gaat op voor alle geluid dat boven de 80 decibel (dB) uitkomt. Vanaf dat punt moet je gaan rekenen hoe lang je aan het geluidsniveau blootgesteld kunt worden zonder schade te ondervinden. Hoe je dat berekent, lees je in dit artikel. Als grove vuistregel kan je hanteren dat het goed is om maatregelen te gaan nemen op het moment dat je je stem moet verheffen om je verstaanbaar te maken aan een gesprekspartner die op één meter afstand staat.

Maatregelen

Je hoeft niet meteen je toevlucht te zoeken tot de meest geavanceerde oorkappen die er op de markt zijn. Het is namelijk belangrijk dat eerst de oorzaak van het lawaai wordt weggenomen. Een oudemachine kan Oorkappenbijvoorbeeld worden vervangen door een stillere variant. Is dat niet mogelijk, dan moet je proberen om jezelf korter aan het lawaai bloot te stellen. Pas als ook dat niet mogelijk is, is het voorkomen van schade door middel van gehoorbescherming een wettelijk toegestane optie.

Beschermingsvormen

Om je oren te beschermen kan je aan deze persoonlijke beschermingsmiddelen denken:

  • Oorkappen draag je helemaal over je oren heen. Ze dragen over het algemeen erg comfortabel. Je hebt ze in allerlei vormen en maten, van heel basic tot supermodern met allerlei leuke snufjes.
  • Oordopjes stop je in je oor. Deze zijn kleiner en goedkoper. Ook de dopjes zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende soorten. Je moet zorgen dat je ze precies goed inbrengt, anders verliezen ze hun functie.
  • Otoplastieken (niet verkocht door CoolSafety) zijn oordoppen die precies op jouw maat zijn gemaakt. Ze dempen exact zoveel als nodig is. Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar er hangt ook een prijskaartje aan.

Conclusie

Welke gehoorbescherming je het beste kunt gebruiken, is helemaal afhankelijk van jouw situatie. Wij kunnen je helpen de beste vorm te vinden. Neem gewoon even contact met ons op! Dan weet je zeker dat je na je werk of hobby nog steeds kunt genieten van het lawaai dat je wél wilt horen. Het gouden keeltje dat je kleine spruit rond bedtijd opzet, bijvoorbeeld.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *