Normeringen voor veiligheidshandschoenen

Je wilt ‘gewoon’ een goede handschoen, en dus ga je ‘even’ kijken wat er zoal in de aanbieding is. Voor je het weet bevind je je in een dicht bos van getallen, codes, normeringen en regels, waar je in de verste verte geen boom meer doorheen kunt zien. Om je daarbij een hand(schoent)je te helpen, zie je hier een overzicht van de belangrijkste normeringen om rekening mee te houden.

Mechanische risico’s

Op handschoenen die beschermen tegen mechanische risico’s zie je meestal een viercijferige code staan. Deze code geeft, in de volgorde zoals het er staat, de schuurstand (0-4), de snijweerstand (0-5), de scheurweerstand (0-4) en de perforatieweerstand (0-4) aan. Hoe hoger het getal, hoe beter de bescherming, zoals je kunt zien in deze tabel:

Tekst gaat verder onder tabel.

handschoenen-normeringen-1

Een voorbeeldje ter verduidelijking: onze Showa S-Tex GP1 heeft code 2443. Dat betekent dus dat ‘ie je een beetje beschermd tegen schuren (2) en perforeren (3), maar vooral goed tegen snijden (4) en scheuren (4). 

Ook zien we op de Active Gear handschoen C3190 dat er duidelijk een EN388:2019 normering code weergegeven is.

LET OP: de normering voor snijbestendige handschoenen is in 2018 aangepast. Hier vind je meer informatie over de nieuwe snijbestendigheidsnormen!

Chemische en microbiologische risico’s

De beschermingsgraad van een handschoen die bestand is tegen chemicaliën wordt ook weergegeven door middel van een code. Het aantal letters van deze code varieert met het aantal chemicaliën waartegen de handschoen beschermt. Kijk maar eens in deze tabel: 

Tekst gaat verder onder tabel.

handschoenen-normeringen-2

Zoals je kunt zien zijn er twaalf verschillende soorten chemicaliën. De Best NSK26, een goeie handschoen, heeft bijvoorbeeld code JKL, wat betekent dat ‘ie beschermt tegen verzadigde koolwaterstof, anorganische basen en anorganische mineraalzuren.

Overige risico’s

Er bestaan veel meer risico’s waartegen je je kunt beschermen door handschoenen te dragen. De normeringen voor kou- en hittebestendige handschoenen zijn in de basis eenvoudig te begrijpen: meestal staat de minimale of maximale temperatuur erbij vermeld. Er bestaat echter ook gedetailleerdere informatie over deze handschoenen: ook zij hebben een code, in dit geval bestaande uit drie cijfers. Hetzelfde geldt voor handschoenen die beschermen tegen, bijvoorbeeld, elektrische en radio-actieve risico’s. Meer hierover vind je op de website van producent Showa.  Maar je kunt natuurlijk ook gewoon altijd even contact opnemen met ons!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *