Eindelijk rust: volledige demping?

Iedereen heeft zo nu en dan rust nodig. Omdat je je probeert op je werk te concentreren, terwijl je collega’s duidelijk al aan het weekend begonnen zijn. Of omdat je probeert te slapen terwijl je buren een iets té gezellig feestje vieren. Op zulke momenten zou je je rechterhand geven voor oordopjes die het geluid volledig buiten houden. Maar bestaan die wel?

ear-plugsNou…

Om kort te zijn: nee. Die bestaan niet. En daar is een goede verklaring voor. Stop je vingers maar eens in je oren terwijl er om je heen mensen aan het praten zijn. Wat merk je? Waarschijnlijk is het geluid gedempt, je kan niet meer verstaan wat er om je heen gezegd wordt. Toch hoor je het ergens, op de achtergrond, nog wel. Terwijl je je oren potdicht had zitten! Hoe komt dat nou?

Trillingen

Geluidstrillingen bereiken je trommelvlies doordat ze de lucht in je gehoorkanaal laten bewegen. Die lucht komt tegen het trommelvlies aan en dat geeft de prikkel vervolgens door aan je hersenen. Deze vorm van geluidsverspreiding heet ‘luchtgeleiding’. Je merkt echter dat geluid je trommelvlies nog steeds bereikt, ook al sluit je de luchtgang af. Dat komt omdat de geluidstrillingen ook je schedel heel lichtjes in beweging zetten. Die trillingen bereiken je trommelvlies en zo dus ook je hersenen. Dat heet ‘botgeleiding’ en is de reden dat volledig dempende oordopjes niet bestaan!

Oplossingenmdzpswxsuxdzn-_9oreeblg

Maar we snappen best dat je je soms liever even terugtrekt in de stilte van je eigen hoofd. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dat te doen. Wil je weten hoe je toch die felbegeerde rust kunt krijgen? In dit artikel lees je wat de voor- en nadelen van verschillende dempingsgradaties zijn. Wil je een echt persoonlijk advies? Dan kan je het beste even bellen of mailen met CoolSafety. We zijn er voor je!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *