Alles over gelaatsbescherming. Zo lijd je geen gezichtsverlies!

Je gezicht is één van de meest prominente onderdelen van je lichaam. Het bepaalt je identiteit. Aan het gezicht herken je niet alleen een persoon, maar ook diens emoties: je ziet het meteen als je vriend of vriendin blij is om je te zien, als je zoon geen trek heeft in je zo zorgvuldig gekookte spruitjes of als je baas heeft ontdekt dat je gisteren meer hebt gefacebookt dan gewerkt. Het is dan ook van groot belang dat deel van je lichaam goed te beschermen en dat doe je met zogenaamde ‘gelaatsbescherming’.

Gevaren

Er zijn verschillende gevaren waaraan je gezicht kan worden blootgesteld. Iedereen kent het gevaar van (te) fel licht: dat is onprettig en kan zelfs je ogen beschadigen. Daarom draag je in de zon een zonnebril. Minder bekend zijn risico’s die worden veroorzaakt door rondvliegende spetters of gevaarlijke deeltjes, bijvoorbeeld splinters van hout of druppels van chemicaliën. Het kan ook zo zijn dat je je gezicht moet beschermen tegen vuur of elektriciteit. Tenslotte kan er in je omgeving straling aanwezig zijn, bijvoorbeeld in de vorm van lasers of UV-licht. Aan de hand van jouw situatie bepaal je welke vorm van bescherming je nodig hebt.

Bril

De bekendste vorm van gelaatsbescherming is, zoals gezegd, de zonnebril. Ook in andere gevallen, waarin je wel je ogen, maar niet de rest van je gezicht moet beschermen, kan je een bril dragen. Deze bevatten gehard glas, dat niet of nauwelijks kan breken. Er zijn goedkope brillen, maar ook je hebt ook brillen met extra features, zoals een anti-slip-neusbrug, een UV-beschermlaag, een elastieken bandeen platinum coating die beschermt tegen krassen en condens of een extra ruim gezichtsveld.

gelaatscherm-2Gelaatsscherm

In veel gevallen is het niet voldoende om alleen je ogen af te schermen. Een splinter in je wang, mond of neus is immers ook niet fijn… Je gebruikt dan beter een gelaatsscherm dat, zoals de naam al zegt, je hele gezicht beschermt. Ook deze zijn er in verschillende uitvoeringen: standaard, met helmbevestigingsmogelijkheden, in combinatie met adembescherming of met gaas in plaats van plastic (zoals gebruikt in de bosbouw).

Lasbescherming

Een categorie apart wordt gevormd door gelaatsbescherming voor lassers. Bij het lassen komt dusdanige hitte, straling en licht vrij, dat extra bescherming hierbij geboden is. Je gebruik dan een speciale kap, zoals bijvoorbeeld de Honeywell North Prota Shell Baby. Meer uitleg over lassen en daarbij passende bescherming volgt later op ons blog, dus houd ons goed in de gaten!

Help!

Wil je graag hulp bij het uitzoeken van passende gelaatsbescherming? Dan staan wij natuurlijk voor je klaar. Neem gewoon even contact met ons op!

dutBE_003698_3M_DS_Versaflo.indd

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *