PBM wassen: deze was kan een kind niet doen

Het heeft je weken van onderzoeken en inventariseren, waarin je dit blog op de voet volgde, gekost om tot een besluit te komen, maar uiteindelijk is het gelukt: je bestelt je beschermende kleding bij CoolSafety. Slim! Daarna gaat het snel: binnen 24 uur heb je je pakketje in huis, de volgende dag heb je je splinternieuwe vest aan naar je werk, en nog een dag later… Zit er een dikke verfvlek in je linkermouw. Balen! Hoe kan je er nou het beste voor zorgen dat niemand iets in de gaten heeft? In dit artikel lees je hoe je je beschermende kleding moet wassen.

Was- en strijkvoorschriften

In elk kledingstuk zit een waslabel. Die vind je meestal in de kraag of de zijnaad van bovenkleding, en in de tailleband van onderkleding. Zorg dat je deze voorschriften altijd naleeft. In de tabel hieronder leggen we de symbolen uit.

wasvoorschrift-dekbedden

* Is er op je kledingstuk een logo gedrukt, dan is het belangrijk dat je ’t binnenstebuiten strijkt. Geborduurde logo’s kunnen wel op de normale manier worden gestreken.

Voorkom een blote buik

Vooral katoen heeft de neiging te krimpen. Zorg ervoor dat je kleding niet te vuil wordt, prop de wasmachine niet al te vol en stop katoen niet in de droger. Kleding van een polyester-katoen-mix krimpt daarentegen nauwelijks.

Voorkom een roze overhemd

Pure katoen houdt z’n kleur minder lang mooi dan een polyester-katoen-mix. Zorg dat je de was scheidt op kleur: licht bij licht, gekleurd bij gekleurd en donker bij donker. Gebruik het juiste wasmiddel en was niet te warm.

Voorkom strijkwerk

Als de wasmachine te vol zit, gaat je was kreuken. Polyester-katoen kan je beter niet warmer dan 60ºC wassen. Centrifugeer zo koud mogelijk en hang de was meteen op als ‘ie klaar is.

Voorkom een frustrerende rits

Sluit alle ritsen voor je de boel in de wasmachine stopt. Op ritsen mag ook geen druk komen te staan, zoals bijvoorbeeld met een strijkijzer of een broekenpers.

Voorkom dat ’t er niet meer uit gaat

Met name polyester neemt vuil en vet snel op. Was je kleding daarom vaak en meteen na het dragen. Alle vlekken, maar vooral bloed-, eiwit- en voedselvlekken moet je meteen na het ongelukje verwijderen met een speciaal daarvoor bedoeld wasmiddel.

Voorkom de schapen-look

Kleding van synthetische materialen, zoals polyester, gaat vaak pluizen. Dat komt doordat de uiteinden van de vezels in elkaar draaien en bolletjes vormen, wat men ‘pilling’ noemt. Zorg dat je kleding niet teveel over elkaar heen wrijft en gebruik geen wasverzachter. Was ruwe of gebreide stoffen apart.

Contact

In de meeste gevallen is dit een prima manier om je kleding mooi te houden én om die vervelende verfvlek eruit te krijgen. Lukt dat nou niet, bel of mail dan gewoon even met ons, wie weet hebben wij een oplossing. Lukt ook dat niet? Tja, in dat geval heb je altijd nog deze gulden regel: een vest zonder mouwen, dat is gewoon een stoere bodywarmer!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *