Alles over voetbescherming. Op goede voet met veiligheid.

Of je nou probeert een wit voetje te halen, de regels van je baas met voeten treedt, dit blog op de voet volgt of je het gras voor de voeten weg laat maaien – één ding hebben we allemaal gemeen: we doen het met onze voeten. Die moet je dan ook goed beschermen. Ook als er op jouw werkvloer bijvoorbeeld uitglijdgevaar bestaat, of er zware objecten zijn die bovenop je tenen kunnen vallen. Op gebied van veiligheidsschoenen heb je verschillende opties.

Stalen neus

De zogenaamde ‘stalen neus’ is een vereiste voor elke schoen die zich veiligheidsschoen wil noemen. Dat ‘staal’ is overigens in de praktijk niet altijd staal, maar kan ook composiet (kunsstof) of aluminium zijn. Hoewel het niet heel veel scheelt, is staal nog steeds het sterkste materiaal. Composiet daarentegen geleidt niet, wat zowel in geval van elektriciteit als in geval van kou een groot voordeel kan zijn. Aluminium is tenslotte ontzettend licht van gewicht en niet magnetisch.

S- classificering

Veiligheidsschoenen zijn voorzien van een classificering die wordt voorafgegaan door een ‘S’ van ‘safety’. Die classificering ziet er zo uit:

Klasse-S1: werkschoenen met veiligheidsneus en gesloten hiel (dus geen sandalen of klompen), antistatische eigenschappen en energieabsorberende hak. Geschikt voor droge werkomstandigheden.

Klasse-S1P: Ongeveer hetzelfde als de S1, alleen dan inclusief een penetratiebestendige zool.

Klasse-S2: werkschoenen met veiligheidsneus en gesloten hiel, antistatische eigenschappen en energie absorberende hak. Geschikt voor natte werkomstandigheden.

Klasse-S3: werkschoenen met veiligheidsneus en gesloten hiel, antistatische eigenschappen, energie absorberende hak en penetratiebestendige tussenzool. Geschikt voor natte werkomstandigheden.

Klasse-S4: veiligheidslaarzen met extra sterke veiligheidsneus, antistatische zool en energie-absorberende hak.

Klasse-S5: veiligheidslaarzen met extra sterke veiligheidsneus, antistatische zool, energie-absorberende hak, geprofileerde loopzool en een extra penetratiebestendige tussenzool.

ESD, waterdichtheid en anti-slipzolen

Als aanvulling op deze classificatie kan een schoen over meer eigenschappen beschikken, zoals bescherming tegen elektriciteit (ESD), een anti-slipzool, een waterdicht of hittebestendig buitenwerk of een lekker warme wintervoering.

Veiligheidssneakers en nette schoenen

Wie denkt dat veiligheidsschoenen altijd lelijk en lomp zijn, vergist zich. Je kunt schoenen met een classificering tot S3 tegenwoordig namelijk ook krijgen in supernette uitvoering, geschikt voor bijvoorbeeld directeuren en managers die ook af en toe de werkplaats bezoeken, en in hippe sneakeruitvoering. ‘Het oog wil ook wat’ is geen reden meer om niet altijd je beschermende schoeisel te dragen.

Contact

Al met al is dit artikel dus alleen irrelevant als je op staande voet ontslagen bent. Maar misschien wil je dan wel gewoon ergens heel hard tegenaan trappen. Komen die stalen neuzen toch nog van pas! Wil je graag hulp bij het uitzoeken van de juiste schoen? Mail ons!

pexels-photo-286691

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *