Asbest: het perfecte bouwmateriaal. Of toch niet?

Asbest, dat is hét perfecte materiaal: niet kapot te krijgen, brandwerend en vooral heel erg goedkoop. Er is maar één klein nadeel: je kunt er, letterlijk, doodziek van worden. Het werken met asbestvezels kan bijvoorbeeld stoflongen, longkanker en buikvlieskanker veroorzaken. De symptomen van deze ziekten steken vaak pas na enkele decennia de kop op, wat asbest nog verraderlijker maakt.

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam, die staat voor een aantal verschillende soorten kleine vezels, te weten:

  • de spiraalvormige of serpentijnachtige, waaronder chrysotiel (ofwel witte asbest);
  • de rechte of amfiboolachtige, waaronder crocidoliet (blauwe asbest), amosiet (bruine asbest), anthophylliet (geel), tremoliet (grijs) en actinoliet (groen).

Al deze vormen van asbest worden in de natuur gevonden, bijvoorbeeld in Zuid-Amerika en Rusland. Met welk type asbest je te maken hebt, kan alleen op het moment van delven worden gezien. De kleur verdwijnt namelijk na verwerking en daarna kan alleen een laboratorium nog een juist analyse uitvoeren. Het is belangrijk te weten met welke vorm van asbest je te maken hebt, want de gezondheidseffecten variëren in ernst.

Waar vind je asbest?

Vroeger werd asbest vooral voor de volgende toepassingen gebruikt:

  • asbestcement (golfplaten, bouwmateriaal, waterleiding);
  • asbesttextiel (brandweerpakken, gordijnen);
  • asbestpapier/karton (vloerbedekking, plaatmateriaal);
  • asbest-remvoeringen (auto, vrachtwagen, bus, trein);
  • asbestisolatie (ovens, ketels, leidingen, schepen);
  • asbesthoudende pakkingen (industrie, verwarming).

Wetgeving

Dat gebeurde voornamelijk tussen 1950 en 1994. Op 1 juli 1993 ging het ‘Asbestbesluit Arbeidsomstandighedenwet’ in, waarin onder andere werd bepaald dat er niet meer beroepsmatig met asbest mag worden gewerkt. In deze wet opgenomen was ook het Asbestverwijderingsbesluit, waarin staat asbest verplicht moet worden verwijderd door een gecertificeerd bedrijf. Men is dus verplicht van asbest melding te maken bij de Inspectie SZW, te zorgen voor deskundig toezicht en een werkplan, ruimten waar sloopwerkzaamheden plaatsvinden op de goede manier af te sluiten en hygiënevoorschriften in acht te nemen. Na ingang van deze wet is van asbest geen gebruik meer gemaakt, wat leidt tot de conclusie dat het verbouwen en slopen van panden uit de jaren vijftig tot en met de jaren negentig kan leiden tot risico’s omtrent asbest.

Welke problemen veroorzaakt asbest?

Gemiddeld openbaren de aan asbest gerelateerde ziekten zich tussen de tien en zestig jaar na het inademen van de vezels. Voorbeelden van dit soort ziekten zijn kanker van de longen, het longvlies en het buikvlies. Deze ziekten zijn vrijwel altijd dodelijk.

Mensen die echt langdurig aan asbest zijn blootgesteld, kunnen asbestose, een vorm van stoflongen ontwikkelen. De consequenties van deze ziekten zijn afhankelijk van de mate en duur van de blootstelling aan asbest.

Tenslotte kan asbest ook de minder ernstige ‘pleurale plaques’ veroorzaken, een aandoening waarbij het borstvlies verdikt.

Asbestverwijdering

Die namen klinken eng genoeg om zo snel mogelijk van je asbest af te willen, of niet? Begrijpelijk. Of dat inderdaad het beste is, lees je hier, en hoe je dat doet, is enigszins afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt. Over het algemeen moet alle werk onmiddellijk worden stilgelegd en moet een asbest-inventarisatie worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf. Vervolgens kan de asbest worden verwijderd door een ander bedrijf dat daarvoor de rechten heeft. Is het verwijderen klaar, dan moet er weer een meting worden uitgevoerd, om te kijken of het gebouw vrijgegeven kan worden.

Er is één uitzondering op deze regel. Er zijn gevallen waarin een particulier eenmalig kleine hoeveelheden asbest zelf mag verwijderen. Wil je dat gaan doen, wees je dan bewust van de risico’s die daarmee gepaard gaan. Je moet je heel erg goed laten inlichten en zorgen dat je beschikt over de juiste PBM. Daarover kan je hier meer lezen.

Wil je graag weten in welke situaties asbest wel, en in welke situaties het niet verwijderd moet worden, lees dan vooral dit artikel op ons blog.

Je kunt natuurlijk ook gewoon even contact met ons opnemen, dan helpen wij je om dit avontuur op de veiligst mogelijke manier aan te gaan!

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *