Alles over hoofdbescherming. Omdat veilig werken de hoofdzaak is.

We hebben allemaal wel eens ons hoofd gestoten. Dat is soms verdomde vervelend, maar gelukkig kan het in de meeste gevallen niet zoveel kwaad en is het niet meer dan een reminder dat je nu toch éíndelijk dat loshangende deurtje van het keukenkastje eens moet repareren. In sommige gevallen is het echter belangrijk dat je jezelf goed tegen stoten en andere hoofd-gerelateerde ongelukken beschermt, omdat het gevaar groter is.

Bedreigingen voor je hoofd

Er zijn bijvoorbeeld situaties waarin het risico op vallende objecten groot is. Of waarin je in een beperkte ruimte moet manoeuvreren, waardoor je gemakkelijk met je hoofd het plafond of uitstekende voorwerpen raakt.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

13133311_1106500846073536_3173773193312755223_n

Vormen van hoofdbescherming

Afhankelijk van het type gevaar waar jij tegenaan loopt (snap je ‘m?) kies je voor één van de volgende soorten hoofdbescherming:

  • Een standaard bouwhelm
  • Een interventiehelm
  • Een brandweerhelm
  • Een stootpet

Veiligheidsbord._1117_largeDe standaard bouwhelm

De standaard bouwhelm beschermt je hoofd prima tegen de meest voorkomende risico’s, zoals stoten of kleine vallende voorwerpen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Je kiest bijvoorbeeld voor de goedkopere helm van HDPE, of voor de duurdere maar ook duurzamere helm van ABS. Je kunt zelf beslissen of je wel of geen ventilatiekanalen in je helm wilt hebben, of regengootjes die het water afvoeren. Je kiest of je gebruik maakt van een vier-, zes– of achtpunts binnenwerk; hoe meer punten, hoe comfortabeler de helm. Je moet rekening houden met andere persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) die je eventueel met de helm wilt combineren, zoals oorkappen of een vizier. Tenslotte bepaal je of je
wilt dat je helm een korte of een lange klep heeft, al naargelang je de voorkeur geeft aan bewegingsvrijheid of juist aan bescherming tegen zon en regen. Bij sommige helmen kan je het binnenwerk omdraaien, waardoor je hem dan weer met lange, en dan weer met korte klep kan dragen.


Interventiehelm

De interventiehelm is een wat geavanceerdere uitvoering van de standaard bouwhelm. Hij is vaak nog steviger en voorzien van een kinband om ‘m extra goed op z’n plek te houden. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt door hulpverleners bij ongevallen en door brandweerlieden die licht werk verrichten.

Brandweerhelm

Een brandweerhelm is werkelijk het beste van het beste dat je op gebied van hoofdbescherming kunt krijgen. Deze helmen zijn, uiteraard, bestand tegen waanzinnig hoge temperaturen. Ze kunnen vaak ook elektriciteit en open vuur verdragen. De brandweerhelm beschermt trouwens niet alleen je hoofd, maar ook je nek, kin en gezicht. Veiliger kan bijna niet!


Stootpet

De stootpet is het kleine broertje van bovenstaande hoofdbeschermers. Hij beschermt je niet tegen vallende voorwerpen, maar wel tegen lichte stoten. Da’s bijvoorbeeld heel handig als je in omgeving met een laag plafond werkt. Het is fijn dat een stootpet comfortabel draagt, goed ventileert én je extra goed tegen de zon beschermt. Let op, want de stootpet mag je niet altijd gebruiken, soms zijn er aanvullende eisen.

Hulp

Heb je hulp nodig bij het vinden van de helm die het beste bij jouw wensen past? Geef ons even een belletje, we zijn er voor je!

career-firefighter-relaxing-job-162540

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *