Asbest, da’s niet best. Moet je ‘t wel of niet verwijderen?

Dat je van asbest de meest gruwelijke ziektes kunt krijgen, die in veel gevallen dodelijk zijn, bespraken we hier al eerder. Dat betekent echter niet dat je nu op stel en sprong alle asbest moet gaan verwijderen. Wat je wanneer moet doen bespreken we in dit artikel.

Hechtgebonden asbest

Als asbest goed vastzit in het materiaal waar het in is gebouwd, hoeft het meestal niet meteen verwijderd te worden. Is de asbest nog heel? En ben je niet van plan iets aan het bouwwerk te veranderen? Dan is er geen direct gevaar.

Losgebonden asbest

Asbest die niet vastzit in het materiaal is veel gevaarlijker, omdat er vezels los kunnen komen, die zo je lichaam binnen kunnen dringen. In geval van dit type asbest doe je er dan ook goed aan hulp in te roepen van een expert.

Asbest in je nieuwe huis

Ga je een huis kopen dat is gebouwd tussen 1950 en 1994? Dan is het goed te checken of er asbest aanwezig is. Je kunt dat laten doen door een asbestinventarisatiebedrijf. Die kosten betaal je helaas zelf, tenzij je daarover concrete afspraken maakt met de verkoper.

Asbest in het dak

Tussen 1950 en 1994 werd veel gebruik gemaakt van asbest in daken. Toen echter duidelijk werd wat daarvan de risico’s zijn, besloot de overheid het gebruik ervan te verbieden. Niet zo lang geleden is bekend geworden dat de overheid nog een stap verder gaat: in 2024 mogen er geen daken meer in Nederland zijn die asbest bevatten. Hou daar rekening mee als je vermoedt dat dat in jouw gebouw nog wel het geval is: het zal binnenkort dus verwijderd moeten worden. Asbest op andere plekken dan het dak mag vooralsnog blijven zitten, mits het geen gevaar oplevert.

Contact

Besluit je om de asbest te gaan verwijderen? Dat mag je niet altijd zelf doen. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als je de asbest niet ‘verwerkt’, dus breekt, boort, zaagt, schroeft, etc., kan je de klus zelf klaren. Zorg ervoor dat je beschikt over de juiste PBM. Lees daarvoor dit artikel. Wil je advies over de situatie waarin jij je bevindt? Dan kan je het beste even contact met ons opnemen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *