Minimale of maximale demping: de voor- en nadelen

Laten we beginnen met een kleine teleurstelling: oordopjes die het geluid volledig buitensluiten, zodat je werkelijk niets meer hoort, bestaan niet. Jammer, hè? Je zult dus helaas je snurkende partner, de gillende kinderen in het vliegtuig of je bovenbuurvrouw met haar naaldhakken nooit volledig kunnen weren. Toch zijn er een paar dingen die je kunt proberen om de hinder die je ondervindt aanzienlijk te verminderen.

Gradaties

De makkelijkste oplossing is om oordopjes of oorkappen te dragen, die het geluid dus niet volledig weg zullen halen, maar wel kunnen zorgen dat je er minder last van hebt. Oordopjes en oorkappen zijn er in alle soorten, maten en vooral ook dempingsgradaties. Sommige dempen een klein beetje, bijvoorbeeld tien decibel. Andere dempen heel veel geluid, tot wel veertig decibel. Welke je nodig hebt is afhankelijk van de situatie én van je eigen voorkeur.

Lichte demping

Soms wil je liever niet alle geluid buiten sluiten. Stel, je zit op je werk en doordat die twee kletskousen aan het bureau naast je persé nú het wel en wee van hun kinderen, mannen en huisdieren moeten bespreken, kan jij je niet meer concentreren. Je wilt echter nog wel je telefoon kunnen horen als die overgaat en je wilt ook nog kunnen worden aangesproken. (Of nou ja, je baas wil dat ‘ie jou kan aanspreken. Zelf denk je daar misschien wel anders over.) In dat geval kan je het beste oordopjes met een lichte demping nemen. Tien of twintig decibel is vaak meer dan genoeg.

Zware demping

Werk je bijvoorbeeld met erg luidruchtige machines of is de gehoorbescherming bedoeld voor een klein kind dat naar een concert gaat, dan wil je juist dat er zoveel mogelijk geluid gedempt wordt. Dan kan je beter kiezen voor een demping van dertig of veertig decibel. Je hoort dan duidelijk heel veel minder, maar je moet er ook rekening mee houden dat het geluid wat nog binnenkomt een beetje vervormt. Het kan minder mooi klinken, zoals bijvoorbeeld jammer is als je naar muziek wilt luisteren.

Filters, kunststof, schuimrubber, oorkappen…

En dan moet je je nog afvragen wat voor soort oordopjes je wilt. Kunststof of schuimrubber, met of zonder filter, of misschien oorkappen? Over het algemeen dempen oordopjes met een filter het minst. Ze halen specifieke geluiden weg, bijvoorbeeld het lawaai van een snurkende partner of van een ronkende kettingzaag. Ga je naar een festival of concert, dan is dit de aangewezen oordop voor jou: hij vervormt de muziek minimaal en je kunt dus gewoon blijven genieten.

Kunststof dopjes, ook wel ‘parapluutjes’ genoemd vanwege hun vorm, die geen filter hebben dempen al wat meer. Voordeel hiervan is ook dat ze langer mee gaan. Dit in tegenstelling tot schuimrubberen dopjes, die je na één of twee keer gebruiken weggooit. Schuimrubberen dopjes dempen echter wel weer veel meer. Samen met de oorkappen staan ze bovenaan de lijst van best dempende gehoorbescherming. Duizelt het je inmiddels? Hieronder zie je nog eens alle voor- en nadelen in een handig overzichtje.

Tekst gaat verder onder tabel.

demping-tabel

Advies

Heb je zo wat meer duidelijkheid? If not, aarzel niet om ons te bellen of even een mailtje te sturen. We helpen je graag verder. En over die buurvrouw met haar naaldhakken: misschien moet je gewoon eens gezellig een kopje thee met haar gaan drinken. Dat kan al wonderen doen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *