Alles over lichaamsbescherming: wat heeft dat om ‘t lijf?

Met al die lichaamsdelen die je kunt beschermen – je hoofd, je gezicht, je handen, je voeten, je longen – zou je haast vergeten dat ook de rest van je lijf bescherming nodig heeft. En dat is jammer, want die goed beschermde longen van je zullen je echt niet redden als je bovenlichaam een emmer zoutzuur over zich heen krijgt. En wat heb je aan goed functionerende voeten, als je benen besluiten het gevecht met ‘n kettingzaag aan te gaan?

Gevaren

Gelukkig zijn er heel veel manieren om ook je romp en ledematen tegen gevaar te beschermen. Om te bepalen welke manier bij jou past, moet je eerst inzicht krijgen in de risico’s die in jouw werkomgeving gelden. Hieronder bespreken we een paar gevaren waar je mogelijk mee te maken krijgt.

Kou

Van alle gevaren is kou natuurlijk wel de bekendste. Beschermende kledingHoewel meestal slechts onaangenaam, kan ze in extreme gevallen leiden tot onderkoeling of zelfs bevriezing. Lees hier hoe je je tijdens frisse winterdagen goed beschermt, en bekijk hier de producten die daar bij passen.

Regen

Ook regen verdient je aandacht. Weet je nog, die ellendige ochtenden waarop de regen met bakken uit de lucht kwam, zodat je in je loeizware en veel te grote regenpak al die kilometers door de polder naar school moest fietsen? Dat hoeft niet meer, want regenkleding is tegenwoordig heel licht, ademend en comfortabel.

Hitte- en vlambestendige kleding

Volledig vuurvaste kleding is een hoofdstuk apart, maar er is veel beschermkleding verkrijgbaar die jou beschermt tegen hoge temperaturen en beginnende vuurtjes. Kijk hier maar eens. Dan is er ook nog laskleding, die beschermt je speciaal tegen de hitte die vrijkomt bij laswerkzaamheden, en verkoelende kleding, die je kunt dragen onder je hittebestendige pak, om ervoor te zorgen dat je lichaam koel blijft.

prtct-2

Chemicaliën en andere gevaarlijke stoffen

Ook bij het werken met producten die je liever niet op je blote huidje krijgt, is het verstandig je lichaam in beschermkleding te hullen. Daarvoor hebben we speciale overalls. Voor bescherming tegen iets minder gevaarlijke stoffen is een labjas soms ook al voldoende.

Zichtbaarheidskleding

Een categorie apart wordt tenslotte gevormd door kleding die ervoor zorgt dat je lekker opvalt. Heb je toch altijd gewild, in het middelpunt van de belangstelling staan? Nee? Nou, wel als je bijvoorbeeld langs de weg werkt of veel in het donker bezig bent. De fluorescerend oranje of gele kleding is van ver te zien en de reflecterende strepen lichten op in het donker.

Praktisch

De kosten die met deze beschermingsvormen gepaard gaan zijn volledig voor je werknemer, maar jij bent wel verplicht om de kleding te dragen als die wordt aangeboden. De kleding moet comfortabel zijn en zoveel mogelijk op jouw maat.

Houd de kleding schoon en vervang haar tijdig. Een overal die bijvoorbeeld in contact is geweest met asbest, moet je niet nog een keer gebruiken. Andere kleding kan je gemakkelijk één of meerdere keren wassen. Kijk daarvoor in de gebruiksaanwijzing van het kledingstuk in kwestie. En heb je over deze vorm van Persoonlijke Beschermingsmiddelen nog vragen? Dan helpt CoolSafety je natuurlijk heel graag!

Wil je overigens meer lezen over het gebruik en dragen van beschermende kleding? Op deze pagina lees je alles over overalls!

sky-earth-space-working

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *