Twee keer zoveel verzuim in de bouw

NIEUWS – 20 december 2016

Het CBS presenteerde nieuwe cijfers waaruit blijkt dat werknemers uit de bouw na een ongeluk in 2,8 procent van de gevallen langer dan een dag thuisblijven, terwijl dat gemiddelde in andere sectoren op 1,4 procent ligt. Het is al langer bekend dat ongelukken in de bouw vaker voorkomen en zwaarder zijn dan ongelukken in andere sectoren. Alleen al in de eerste helft van 2016 vielen 42 doden, een stijging van 56 procent ten opzichte van het voorgaande halfjaar.

Tijdsdruk en taalbarrières

Dat er meer zware en zelfs dodelijke ongelukken gebeuren in de bouw, is voornamelijk te wijten aan tijdsdruk en taalbarrières. Ook onderschatten opdrachtgevers de risico’s vaak, waardoor ze hun werknemers niet de goede PBM bieden.

Strenge aanpak

De schrikbarende cijfers waren aanleiding voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de bepalingen in het Arbobesluit aan te scherpen. Er vinden nu extra controles plaats en nalatige opdrachtgevers worden streng aangepakt: ze kunnen boetes tot wel 13.500 euro krijgen. Ook is er in september een ‘Meldpunt Veiligheid in de Bouw’ gelanceerd. Willem Dijkhuizen, projectleider Veiligheid FNV Bouw: “Het meldpunt is, helaas moet ik zeggen, een groot succes. Alleen het eerste kwartaal al kregen we ruim 60 meldingen. Die volgen we allemaal op. Waar nodig, werken we ook hierbij samen met de Inspectie SZW.”

Bron: technischeunie.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *