IJsvrij op de werkvloer: hoe, wat en wanneer?

Weet je nog, vroeger, die zeldzame schooldagen waarop je ’s ochtends te horen kreeg dat je die dag vrij was, omdat het te hard vroor om naar school te gaan? Heerlijk! Eindeloos sleeën, schaatsen, sneeuwballengevechten houden… Nou denk je misschien dat die gelukkige dagen hoog en breed achter je liggen, maar dat valt mee. Een dergelijke regeling bestaat namelijk ook voor werknemers die in de winter veel buiten moeten zijn.

Gevoelstemperatuur

Ken je dat, dat het weerbericht de plank voor je gevoel volkomen mis slaat? Het is toch zeker veel kouder dan de krant, het journaal of je smartphone aangaven?! Dat komt omdat het gevoel dat je hebt bij de weersomstandigheden van veel meer factoren afhankelijk is dan alleen de daadwerkelijke luchttemperatuur. Wind en luchtvochtigheid spelen bijvoorbeeld ook een rol. Als het waait of regent, voelt het veel kouder aan. Daarom wordt door weerstations niet alleen de luchttemperatuur, maar vooral ook de gevoelstemperatuur berekend. Die houdt rekening met factoren als wind, vochtigheid, neerslag en zonneschijn.

Regels

En dan nu die regels: wanneer mag je nou precies dat sneeuwballengevecht gaan houden? Het zit zo: is de gevoelstemperatuur lager dan -6˚C (en daarvoor hoeft het dus niet eens zo heel hard te vriezen) dan mogen werknemers het werk neerleggen. Als de werkplek door sneeuw of ijzel onbegaanbaar is, of als het om 10:30 uur nog steeds zou koud is, dan moet je baas jou óf ander, passend werk aanbieden, óf naar huis laten gaan. In dat geval krijg je wel gewoon doorbetaald.

Joepie, trek de schaatsen maar uit de kast!

pexels-photo-243917

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *