CE-keurmerk biedt schijnveiligheid

NIEUWS – 19 januari 2017

Het CE-keurmerk hebben we allemaal wel eens gezien. Het staat op de meest uiteenlopende producten: van koelkasten tot speelgoedtreintjes en van fietsen tot laptop-opladers. En dus ook op Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM). Hoewel veel mensen niet eens weten wat het logo betekent, is het in het leven geroepen om internationaal kenbaar te maken dat een producent Europese normen in acht heeft genomen. Na grondig onderzoek van de Algemene Rekenkamer is echter gebleken dat niet alle producten daadwerkelijk aan die eisen voldoen.

Gevaarlijke producten

Ieder jaar worden meer dan achthonderd producten teruggeroepen omdat blijkt dat ze, ondanks hun CE-markering, toch een gevaar voor de gebruiker of zijn of haar omgeving opleveren. Dat komt omdat fabrikanten in veel gevallen zelf mogen bepalen of hun product wel of niet aan de geldende normen voldoet. Vinden zij van wel, dan staat niets hen in de weg het logo te gebruiken.

Alleen in het geval van een aantal typen producten die werkelijk van levensbelang zijn, gaat daar vervolgens nog eens een externe controle overheen. Dat gaat, gelukkig, deels ook op voor PBM. Het is hierbij belangrijk om te weten dat PBM te verdelen zijn in drie categorieën van oplopend beschermingsniveau (waarover in een later artikel meer). Voor de zwaarste twee categorieën geldt dat de CE-markering wordt gecontroleerd, voor de lichtste categorie, waarin bijvoorbeeld tuinhandschoenen en zonnebrillen vallen, geldt dat niet.

Nieuwe afspraken en gezond verstand

Gelukkig is nu afgesproken dat men het naleven van de Europese richtlijnen strenger gaat bewaken. Tot dat echter ook daadwerkelijk in de praktijk wordt doorgevoerd, is het belangrijk om zelf goed op te blijven letten. Op veel producten zijn aanvullende normeringen en richtlijnen van toepassing, waarvan een groot deel wel betrouwbaar is. Daarnaast kan men ervan op aan dat PBM uit categorieën 2 en 3 wél gegarandeerd veilig zijn. Het is consumenten die op zoek zijn naar lichte PBM dan ook aan te raden zich te verdiepen in de mate van bescherming die het product biedt en de keurmerken die er al dan niet op van toepassing zijn. Daar kan CoolSafety natuurlijk bij helpen, dus neem vooral even contact op!

Bron: NOS.nl

cesign_6906

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *