Meeste chemiebedrijven onveilig

NIEUWS – 9 februari 2017

In Nederland zijn zo’n vierhonderd bedrijven die met heel gevaarlijke chemische stoffen werken, en meer dan de helft daarvan heeft de veiligheidsregels in de afgelopen twee jaar niet goed nageleefd. Bij een kwart van de bedrijven, ongeveer honderd dus, ging het zelfs om middelzware tot zware overtredingen. Vijf bedrijven werden per direct opgeschort omdat er elk moment een ernstig ongeluk kon gebeuren.

Het zuiden scoort slecht

Één van de bekendste bedrijven die werd gesloten is de Industrial Chemicals-afdeling van AkzoNobel. Dat bedrijf heeft zich inmiddels herpakt en werd na een herziening van de te nemen maatregelen weer geopend. Opvallend is dat de overtredingen vooral in het zuiden van Nederland plaatsvonden: Brabant, Zuid-Holland en Zeeland scoorden met respectievelijk 77, 63 en 63 procent onveilige bedrijven het slechtst.

Inspectiediensten

De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Sharon Dijksma, vindt de resultaten heel zorgwekkend. Ze geeft aan ermee aan de slag te zijn gegaan. Er zijn speciale milieu-inspectiediensten opgezet die samenwerken met de brandweer om de veiligheid in de gaten te houden. De meeste verzuimingen zijn gelukkig slechts administratief, maar daar waar het erger is, wordt onmiddellijk ingegrepen.

Bron: nu.nl

 

Print Friendly, PDF & Email

Eén gedachte over “Meeste chemiebedrijven onveilig”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *