Koolmonoxide: een verraderlijke sluipmoordenaar

De laatste maanden zijn er in Nederland opvallend veel ongelukken gebeurd waarbij het giftige gas ‘koolmonoxide’ een rol speelde. Alleen al afgelopen week werden in Nederland en België in totaal 102 mensen onwel en overleden twee mensen als gevolg van het inademen van koolmonoxide, en eind januari stierven zes tieners in een Duits dorp door het gas. De brandweer pleit dan ook voor het verplichten van degelijke koolmonoxidemeters. Daarnaast is een goede voorlichting natuurlijk onontbeerlijk, en daar wijden wij dan ook graag dit artikel aan.

Koolmonoxide

Koolmonoxide is een gas dat je niet kunt zien, ruiken of proeven. De naam ‘sluipmoordenaar’ is dan ook zeer op z’n plaats, want je merkt er helemaal niks van als het gas aanwezig is. Het is echter zo giftig, dat je je al snel ziek zult gaan voelen als je het inademt. Om te voorkomen dat ‘ziek’ overgaat in ‘dood’, is het belangrijk dat je de symptomen van een koolmonoxidevergiftiging kunt herkennen weet wat je moet doen.

Symptomen

Je zult eerst last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Je voelt je wat verward en slaperig en je hart gaat tekeer. Is de concentratie koolmonoxide hoger (maar nog niet eens zo heel hoog), dan kan je bewusteloos of in coma raken, blijvende hersenschade ontwikkelen en uiteindelijk zal je er al snel aan overlijden. Heb jij of heeft iemand in jouw omgeving last van deze symptomen, dan is het ontzettend belangrijk dat er snel frisse lucht beschikbaar komt. De persoon moet onmiddellijk worden weggehaald uit de verontreinigde omgeving, maar daarbij moet de redder natuurlijk ook op z’n eigen veiligheid letten. Uiteraard moet direct 112 gebeld worden: dit is een levensbedreigende situatie.

Hoe ontstaat het?

Je weet nu hoe je iemand uit een door koolmonoxide verontreinigde ruimte moet redden, maar fijner is het als je voorkomt dat het gas überhaupt ontsnapt. Daarbij is het goed om te weten dat het gas ontstaat bij een onvolledige verbranding van organische stoffen. Het kan dus gebeuren als je schoorsteen niet goed is schoongemaakt, als je geiser, kachel of CV-installatie niet goed functioneert of als de uitlaat van je auto stuk is. Het is dan ook heel erg belangrijk dat je je spullen goed onderhoudt en ze op tijd laat controleren door gecertificeerde controleurs.

Koolmonoxidemeters

Het is natuurlijk hartstikke handig om een meter op te hangen die jou waarschuwt als de koolmonoxidegehaltes in de lucht te hoog worden. Je moet er dan wel voor zorgen dat die meter deugt én je moet in je achterhoofd houden dat een meter nooit honderd procent betrouwbaar is. Zolang je dat bedenkt, doe je er goed aan in elke binnenruimte een koolmonoxidemeter met het EN 50291-1-keurmerk op te hangen. Die meters voldoen aan de Europese standaard en zijn dus sowieso goed.

Contact

Koolmonoxide is een ontzettend gevaarlijk gas dat in Nederland jaarlijks gemiddeld meer dan tien doden op z’n naam heeft staan. Zelfs wij van CoolSafety zouden daar geen flauwe woordgrapjes aan durven wijden. Heb je over dit onderwerp vragen? Neem dan contact met ons op, we staan voor je klaar! 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *