Schrijf ‘t in de agenda: 17 maart is ‘nationale veiligheidsdag’

NIEUWS – 28 februari 2017

In de bouw gebeuren nog steeds twee keer zoveel ongelukken als in alle andere bedrijfstakken bij elkaar. Bijna drie procent van de werknemers bleef in 2015 minimaal één dag thuis na een ongeval. Hoewel de cijfers over 2016 nog niet bekend zijn, werd in het begin van dat jaar een toename van het aantal ernstige of zelfs dodelijke ongelukken in de bouw gemeld. Dat is ronduit zorgelijk, vinden ook de branche-organisaties, en ze nemen dan ook grove maatregelen: op 17 maart aanstaande wordt de eerste ‘veiligheidsdag’ georganiseerd.

Bewustwording

Wat die dag precies inhoudt? Ze lijkt voornamelijk gericht te zijn op bewustwording. Tijdens de dag dient door alle werknemers van het deelnemende bedrijf een blik te worden geworden op de regels: wat zijn de regels en worden ze goed nageleefd? Ook persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zijn een hot item: wordt nagegaan of alle benodigde PBM toegankelijk zijn en op de juiste manier worden gebruikt. Tenslotte wordt alle medewerkers gevraagd mee te denken over manieren om de werkplek veiliger te maken.

Effectiviteit

Op die manier hopen organisatoren Bouwend Nederland, UNETO-VNI en de Aannemersfederatie het aantal ongelukken in de bouw drastisch te reduceren. Of het werkt? Dat zal de tijd uitwijzen. Voorlopig kunnen we in ieder geval elk voorjaar behalve Pasen, moederdag en vaderdag ook de derde vrijdag van maart in de agenda boeken als ‘nationale veiligheidsdag’.

Bronnen: nen.nl en bewustveilig.com

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *