Steeds meer gehoorbeschadiging bij peuters en kleuters

NIEUWS – 3 maart 2016 

Vandaag, op World Hearing Day, benadrukt KNO-arts Jan van der Borden in een speech hoe slecht het is gesteld met het gehoor van jonge kinderen. Het was al duidelijk dat tieners en jongeren last hebben van gehoorbeschadiging, die voornamelijk wordt veroorzaakt door harde muziek. De laatste jaren lijkt echter ook de schade aan kleuteroren steeds grotere vormen aan te nemen, wat waarschijnlijk te wijten is aan het toegenomen gebruik van koptelefoons bij kleine kinderen. Deze staan vaak op een veel te hoog volume afgesteld en beschadigen zo de op die leeftijd nog erg kwetsbare gehoororganen.

Latere leeftijd

Dat is een groot probleem, omdat de schade onherstelbaar is en de problemen die in de kleuter- en tienerleeftijd ontstaan rond middelbare leeftijd kunnen ontaarden in serieuze gehoorstoornissen. Onderzoek heeft uitgewezen dat veel mensen rond hun vijftigste levensjaar significant minder gaan horen en daar veel last van hebben, aangezien zij op dat moment nog volop bezig zijn met het opvoeden van kinderen en het maken van carrière.

Emotioneel en financieel

De gevolgen van gehoorschade zijn voor deze mensen heel groot: denk aan depressie en (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. Ook de gevolgen voor de economie moeten niet onderschat worden. In Europa hebben ca. 50 miljoen mensen last van gehoorverlies, wereldwijd zijn dat er zo’n 360 miljoen. Het verlies aan arbeidsproductiviteit alsook de zorgkosten voor deze mensen bedragen jaarlijks een immense 750 miljard dollar. Reden temeer dus, om de oren van jonge kinderen slechts heel voorzichtig aan hard geluid bloot te stellen en, waar nodig, de juiste gehoorbescherming te gebruiken.

Bron: telegraaf.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *