Welke PBM voor asbestverwijdering? Pak jezelf goed in!

Als je dit artikel over asbest en dit artikel over het verwijderen van ervan goed hebt gelezen, en hebt besloten zelf met het materiaal aan de slag te gaan, dan moet je ervoor zorgen dat je jezelf heel goed beschermt. Dat doe je door de juiste PBM te gebruiken, en daar kunnen wij van CoolSafety je natuurlijk bij helpen!

Je lichaam en je hoofd

Tijdens het werken met asbest bescherm je je lichaam door middel van een wegwerpoverall. Het handige daarvan is dat je je kleren eronder aan houdt en hij een capuchon heeft, die ook meteen je hoofd beschermt. Een overall die veel wordt gebruikt is bijvoorbeeld RSG Comfort Overall.

Je handen

Je handen zullen het meeste werk gaan verrichten en moeten dan ook goed worden bedekt door een niet-doorlatende handschoen. Mensen nemen daarvoor bijvoorbeeld de Ansell Sol-Vex 37-676. Je moet je handschoenen trouwens goed aan je overall vastmaken, zie daarvoor hieronder!

Je voeten

Ook je voeten moet je goed bedekken met ondoorlatende werklaarzen. Om de boel een beetje kleur te geven – het oog wil tenslotte ook wat – wordt vaak deze leuke gele Dunlop A442031 aangeraden. Ook je schoenen moeten worden vastgemaakt aan je overall, daarover zometeen meer.

Je ogen en je longen

Om er zeker van te zijn dat er geen asbestvezels in je ogen of longen terecht komen, moet je een volgelaatsmasker dragen. Alleen een stofmasker en een bril is dus niet voldoende! Sommige mensen kiezen ervoor een normaal volgelaatsmasker, zoals de Moldex 9002, te combineren met een P3-stoffilter (in dit geval de Moldex 9030-filters). Over het algemeen wordt echter aangeraden een motorgedreven aanblaasunit, zoals bijvoorbeeld de Scott ProFlow, te gebruiken. Voordeel daarvan is dat je veel comfortabeler ademt en er dus langere tijd mee kunt doen, maar dat is ook terug te zien in het prijsverschil.

De afwerking

We hebben het al eerder genoemd: je moet je laarzen en je handschoenen vastmaken aan je overall. Dat kan je doen met DuctTape. Zorg dat alle randen helemaal zijn afgedicht, zodat er geen vezels in je laarzen of handschoenen terecht kunnen komen. De asbest die je verzamelt, berg je op in asbestzakken. Onze klanten kiezen bijvoorbeeld hiervoor.

Overige bescherming

Dit is de bescherming die je nodig hebt voor alleen het verwijderen van asbest. Nou gaat dat natuurlijk vaak gepaard met andere werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld boren en slopen. In dat geval is het verstandig te kijken wat voor PBM je nog meer nodig hebt. Oordopjes en een helm kunnen bijvoorbeeld aan te raden zijn.

Aan en uit

Zorg ervoor dat je precies weet hoe je al deze PBM op de juiste manier aan moet trekken en aarzel niet om bij het aankleden hulp te vragen. Daar hangt je veiligheid vanaf! Als je de boel na het werk weer uittrekt, zet dan je volgelaatsmasker als allerlaatste af. Dat is belangrijk, want zo voorkom je dat vezels die op je overall terecht zijn gekomen, alsnog in je ogen of longen belanden.

Aandachtspunten

Let alsjeblieft heel goed op als je met asbest aan de slag gaat. Voor particulieren bestaan strenge regels. Zo mag de asbest bijvoorbeeld niet ‘verwerkt’ worden. Dat houdt in dat je niet mag schroeven, boren, zagen, breken, etc. Ook mag je maximaal 35m2 asbest verwijderen. Twijfel je of je de uitdaging wel aan moet gaan? Neem dan contact op met een asbestspecialist.

Wij zijn zelf gespecialiseerd in het verzorgen van de juiste PBM bij jouw karweitjes en we helpen je natuurlijk graag als je besluit deze klus veilig te willen klaren. Neem je contact met ons op als je vragen hebt?

Print Friendly, PDF & Email

2 gedachten over “Welke PBM voor asbestverwijdering? Pak jezelf goed in!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *