Vijf tips & tricks omtrent valbeveiliging, dat valt niet mee!

Wist je dat vallen het meest voorkomende type arbeidsongeval is in de bouw? Niet heel gek, want werken op hoogte… Nou, dat valt niet mee! In dit artikel hebben we vijf tips & tricks op een rijtje gezet, die zorgen voor een goede basiskennis van valbeveiliging en alles wat daarbij komt kijken.

Tip&Trick #1

Voordat je kan werken met valbeveiliging, moet je het ABC kennen:

  • Anchorages, ofwel verankeringen, zijn een vast en veilig bevestigingspunt.
  • Body Support is het harnas, dat jij als werker op hoogte aan hebt.
  • Connectors zijn verbindingselementen, ze verbinden A met B.

Begin dus pas met je klus als je het ABC net zo goed kent als het alfabet, want dan weet je zeker dat je veilig aan het werk bent.

Tip&Trick #2

Elk harnas heeft een maximaal draaggewicht. Veel mensen vergeten het gewicht van kleding, andere PBM’s en gereedschap op te tellen bij hun eigen lichaamsgewicht. Weeg daarom jezelf met je volledige outfit om zeker te weten dat het geheel niet te zwaar is. Te zwaar zijn is namelijk voor zowel het harnas als voor de vallijn een probleem: het is dan niet meer gegarandeerd dat ze beiden al het gewicht op kunnen vangen.

Tip&Trick #3

Het is ook ontzettend belangrijk dat je je harnas op de goede manier aantrekt. Dat doe je zo:

  1. Sla het geheel als een jas over je schouders en steek je armen erdoorheen.
  2. Doe de borstband dicht.
  3. Duw de band aan de achterkant tot onder je billen.
  4. Pak nu de beenbanden tussen je benen door en haak ze vast aan de voorkant.
  5. Stel ze zo af dat je hand er nog tussen kan, maar niet kan doorschieten.
  6. Verstel de schouderbanden zodat het harnas precies past.

Let op: een harnas hoort niet te strak te zitten, want dan is het niet veilig.

Tip&Trick #4

Je moet ervoor zorgen dat je valbeveiliging in de originele staat blijft verkeren. Dat betekent dat je zorgt dat ’t geheel schoon en droog blijft. Ook mag je er niet op schrijven en er niets aan vastmaken wat er niet aan vast hoort. Dan wordt je valbeveiliging namelijk niet alleen genadeloos afgekeurd, zodat je een nieuwe set moet aanschaffen, het kan er ook voor zorgen dat de uitrusting minder gewicht kan dragen en dus jouw veiligheid niet meer garandeert.

Tip&Trick #5

Nog een laatste tip: neem niets mee naar boven wat je niet absoluut nodig hebt, en stop zo min mogelijk in je zakken. Als je valt, komen er namelijk plotseling enorme krachten vrij die ervoor kunnen zorgen dat losse én vaste objecten alle kanten op vliegen. En geloof mij: dat kleingeld dat nog in je borstzakje zat, wil je echt niet in je oog hebben, en voor de rest van je leven een afdruk van je telefoon in je been hebben staan, is óók niet echt charmant.

Meer weten?

We hebben een handig stappenplan voor je geschreven, waarin je precies kunt zien hoe je de juiste valbeveiliging voor jouw situatie aanschaft. Je vindt ‘t hier. Wil je je valbeveiliging laten keuren, wil je meer weten over dit onderwerp, of heb je persoonlijk advies nodig? Dan ben ik er voor je, neem gewoon even contact met me op!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *