Vrolijk pasen! Alle PBM voor professionele eierrapers op ‘n rijtje.

Op eiergebied zijn in feite twee eeuwenoude wetten te onderscheiden, te weten:

  1. In mei legt elke vogel een ei
  2. Met pasen eet elk mens een ei.

Tijdens de paasperiode gaan eieren als warme broodjes over de toonbank en het is dan ook niet alleen voor de kippen, maar ook voor pluimveehouders het ultieme hoogseizoen van het jaar. Het is dan ook nu, meer dan ooit, zaak om je als kippenboer(in) goed te beschermen tegen de kleine en grote risico’s en dat is voor CoolSafety dan ook aanleiding om hier eens flink over uit te weiden.

Risico’s

Bij het werken met kippen en ander gevogelte loop je tegen allerlei gevaren aan. Vooral met het volgende moet je rekening houden:

  • Je handen en voeten worden blootgesteld aan de invloeden van fysieke arbeid, wat sowieso al risico met zich meebrengt. Daarnaast zijn specifieke risico’s van toepassing, zoals pikkende snaveltjes.
  • Je krijgt te maken met biologische deeltjes, die via je huid of via je longen binnen kunnen dringen. Dit kan een grote bedreiging voor je gezondheid vormen.
  • In stallen heb je te maken met een grote hoeveelheid stof. Als je je lichaam niet goed beschermt, kan je dat stof inademen, waarna het schade veroorzaakt.

Al met al is het dus vooral zaak om je handen, voeten, huid en longen te beschermen.

Handen

Bij de meeste karweitjes worden je handen niet zo zeer blootgesteld aan één specifiek, als wel aan veel verschillende gevaren. Je hebt dus een handschoen nodig die een beetje van alles heeft. Een voorbeeld van zo’n handschoen is de Showa 381. Deze wordt veel gebruikt door mensen die op zoek zijn naar een veelzijdige werkhandschoen.

Hou er rekening mee dat je, als je handen nat of erg vies gaan worden door water of bijvoorbeeld mest, beter een chemisch bestendige handschoen kunt kiezen. De Ansel Solvex 37-676 is bijvoorbeeld een handschoen van grote kwaliteit, die als als heel fijn ervaren wordt.

Wist je trouwens dat je bij CoolSafety als bedrijf een gratis sample van een handschoen kan bestellen? Hartstikke handig, zo probeer je eerst uit wat je later koopt!

Voeten

Aan je voeten draag je bij voorkeur laarzen. Die houden je voeten het meest veilig. Je wilt graag een stalen zool, een stalen neus, chemische bestendigheid en waterdichtheid. Laat je dat nou toevallig allemaal vinden in de Dunlop A442031!

Huid

Je huid en kleding bescherm je het beste door een overall te dragen. De 3M Disposable Overall 4510 kost maar weinig en beschermt je lichaam tegen viezigheid en water. Als hij vies is geworden dan gooi je ‘m weg en gebruik je de volgende keer een nieuwe.

Longen

Tenslotte moeten we het hebben over je longen. Die lopen misschien wel het meeste gevaar. Je kunt namelijk niet alleen stof in ademen: ook bacteriën, virussen en parasieten vormen een bedreiging. Eigenlijk moet je ervan uit gaan dat je alles wat te klein is om te zien, in kunt ademen. En dat wil je natuurlijk niet. Je hebt een zogenaamd stoffilter nodig om die deeltjes tegen te houden. Die zijn er in allerlei soorten en maten, maar feit is dat alleen een filter van klasse P3 jou genoeg beschermt. Veel mensen kiezen voor een stofmasker, zoals bijvoorbeeld de 3M 9332, maar het is geen geheim dat stofmaskertjes op den duur niet zo comfortabel meer zijn. Het kan dan beter zijn om een halfgelaatsmasker, zoals de Moldex 7002, of zelfs een motorgedreven ademsysteem, zoals de Scott Proflow, te nemen. Denk erom dat je hier de goede filters bij kiest!

Conclusie

Je ziet, PBM in de pluimveesector is een heikel punt. Bij het kiezen ervan zou veiligheid altijd leidend moeten zijn. Kom je er nou niet helemaal uit? Wij deinzen er niet voor terug al jouw vragen te beantwoorden!

Paaseitjes rapen

Het is je vast niet ontgaan: in de tekst zijn een heleboel paaseitjes verstopt. Kan jij ze allemaal vinden? Like onze Facebookpagina, deel het bericht over dit artikel en vertel ons in een reactie hoeveel eieren jij hebt geraapt – dan ben je misschien wel de gelukkige winnaar van twee bioscoopbonnen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *