Gehoorbescherming tijdens evenementen: the show must go on!

We hebben de lente in de bol, de evenementen schieten weer als paddestoelen uit de grond en dus is het time to party! Heerlijk: je werkt ‘t ene na ‘t andere festival af, viert tussendoor Koningsdag en een Bevrijdingsdag-feestje, geniet ondanks je kater van een uitgebreide Paasbrunch met je bijzonder luidruchtige schoonouders… Het is één en al lol, maar zelfs het grootste feestbeest moet op een gegeven moment toegeven dat die piep in je oren een beetje vervelend wordt. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing in de vorm van gehoorbescherming. Het hoe, wat en waarom lees je hier. The show must go on!

Gehoorschade door evenementen

Gehoorschade komt veel vaker voor dan men over ‘t algemeen denkt. Dat is ook niet zo gek, als je bedenkt dat je oren al onherroepelijk kapot gemaakt kunnen worden door een geluidsniveau van 82 decibel. Dat is het geluidsniveau dat een stofzuiger produceert. Bijna niks, dus! Op veel evenementen gaat het er een stuk harder aan toe… Kijk maar eens in de onderstaande tabel.

Tekst gaat verder onder tabel.

Je ziet dat het geluidsniveau op bijna ieder evenement op bijna iedere afstand van de geluidsbron schadelijk is. Hoe het precies zit met blootstelling aan hoge decibelgehaltes lees je in dit artikel. Hier volstaat het om te zeggen: als je je langere tijd in de buurt van een luidruchtige geluidsbron bevindt, is het aan te raden je oren te beschermen.

Geschikte gehoorbescherming

Je kunt natuurlijk gewone schuimrubberen oordopjes of zelfs een oorkap gebruiken. Die dempen het geluid zeker weten voldoende om je oren te sparen. Het vervelende is alleen wel dat ze het geluid dat je nog wél hoort er niet bepaald mooier op maken. En dat is jammer, want je gaat nou juist voor de muziek! (En natuurlijk de gezelligheid, en misschien het bier, maar vooral voor de muziek.)

Gelukkig bestaat daarvoor een oplossing in de vorm van speciale oordopjes met een filter aan de binnenkant. Deze oordopjes dempen het geluid heel gelijkmatig, wat betekent dat ze zowel hoge als lage tonen zachter laten klinken. Het geluid klinkt dus nog precies even mooi (of, in het geval van een slechte band, even lelijk) als wanneer je geen oordopjes zou dragen, maar het is wel zachter. Die eigenschap maakt ze perfect voor evenementen! Kijk maar eens bij, bijvoorbeeld, de Alpine MusicSafe Classic. Wil je liever wat meer te kiezen hebben, dan kan je gaan voor de Alpine MusicSafe Pro. Die bieden filters met verschillende demping, waardoor je andere oordopjes kunt gebruiken voor het optreden van het plaatselijke buurtbandje dan voor je bezoek aan Racoon of Anouk op het Bevrijdingsfestival.

Kinderen op evenementen

Kinderen verdienen altijd een beetje extra aandacht, maar al helemaal als het aankomt op hun bezoek aan evenementen. Hun oren zijn nog erg kwetsbaar en ze moeten er toch nog hartstikke lang mee door. Toch heeft recent onderzoek uitgewezen dat een groot percentage van de jonge kinderen nu al last heeft van onomkeerbare gehoorschade. Daarom is het zeker voor kinderen aan te raden goede gehoorbescherming te dragen! Je zou bijvoorbeeld de Muffy-oorkap kunnen overwegen, want die zit lekker en ziet er ook nog leuk uit. Ook de Peltor Kid valt over het algemeen erg in de smaak. De meeste kinderen willen liever geen oordopjes in hun oren dragen, maar ook aan de uitzondering is gedacht: voor hen hebben we de Alpine Pluggies. Baby’s slapen tevreden de hele dag door als je ze beschermt met de Alpine Muffy Baby.

Contact

Met deze gehoorbescherming hou jij je feestje gegarandeerd veel langer vol. En geen stress: wij hebben genoeg gehoorbescherming voor evenementen in het assortiment. Voor je het weet is het winter. En dan wordt het weer lente en begint ‘t hele circus opnieuw! Neem je contact met ons op als je nog iets wilt vragen?

Print Friendly, PDF & Email

Eén gedachte over “Gehoorbescherming tijdens evenementen: the show must go on!”

  1. Je kunt ook denken aan de 3M ultratech of de clear ear.
    En…. binnenkort de Switch Protection Plug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *