Inspectie: “Pas op voor gasmaskers met asbestfilters!”

NIEUWS – 08 mei 2017

Het is ongelofelijk, maar waar: tot ruim na de Tweede Wereldoorlog werd in gasmaskers asbest gebruikt als filtermateriaal. Het was goedkoop, ruimschoots voorhanden en effectief, en de gevolgen voor de gezondheid waren nog niet of niet volledig bekend. Het gebruik van deze maskers moet, dramatisch genoeg, het leven hebben gekost van duizenden soldaten die in eerste instantie dachten de oorlog overleefd te hebben – misschien wel dankzij hun masker. Tegenwoordig weten we gelukkig beter en wordt er in stof- en gasmaskers geen gebruik meer gemaakt van asbestfilters, maar dat betekent niet dat het gevaar geweken is…

Asbestfilters in antieke maskers

De gasmaskers die destijds tijdens twee Wereldoorlogen en vele andere gevechten gebruikt werden, worden nu namelijk als antieke hebbedingen verkocht aan hobbyisten en verzamelaars. Er zijn zelfs situaties bekend waarin de maskers als speelgoed aan kinderen werden gegeven. Het spreekt voor zich dat dit een groot risico is: één keer inademen door asbestfilters kan al levensgevaarlijk zijn.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Waarschuwing

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft dan ook besloten om nadrukkelijk te waarschuwen de asbestfilters niet te gebruiken. Die filters zitten in de filterblikjes, die men op het masker schroeft. De filterblikjes mogen onder geen beding opengemaakt of anderszins bewerkt worden. Iedereen die een dergelijk masker met asbestfilters bezit, moet het geheel veilig verpakken en naar een erkende verwerkingsplek brengen. Indien nodig kan de ILT gebruikers een dwangsom opleggen.

Verder onderzoek

Op dit moment voert de ILT onderzoek uit naar gasmaskers met asbestfilters. Ze bekijken bijvoorbeeld waar de maskers vandaan komen en waar ze zich op dit moment bevinden. Ook onderzoeken ze of de kisten waarin de maskers werden vervoerd verontreinigd zijn: die worden nu namelijk vaak als meubelstuk gebruikt.

Wil je meer weten over veilig werken met asbest? Uit dit artikel kan je algemene informatie halen, en hier lees je meer over het gebruik van PBM bij asbestverwijdering.

Bron: NEN.nl

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *