Werken in de warmte: hoe houd je je hoofd (en lichaam) koel?

Voor het komende hemelvaartsweekend zijn temperaturen van om en nabij de dertig graden voorspeld. Lekker naar het strand! Feest, maar dan moet je wél eerst deze warme woensdag op je werk door zien te komen. En met de huidige temperaturen is dat knap lastig. Daarom in dit blog aandacht voor de warmte: hoe zorg je ervoor dat het je niet te heet onder de voeten wordt?

Regelgeving bij warmte

In tegenstelling tot situaties waarin de temperatuur onder het vriespunt ligt, heeft de overheid voor werken bij warmte weinig regelgeving opgesteld. Er is bijvoorbeeld geen maximumtemperatuur vastgesteld, waarbij het werk moet worden neergelegd. Wordt er geklaagd over de warmte, dan dient de werkgever er wel alles aan te doen om de temperatuur omlaag te brengen. Dat kan bijvoorbeeld door:

 

  • na te gaan of werken in de warmte echt nodig is;
  • de duur van het werk in de warmte te verkorten;
  • werkzaamheden in de warmte af te wisselen met werk op een koelere plek;
  • koele dranken aan te bieden;
  • aanvullende persoonlijke beschermingsmiddelen, die beschermen tegen hitte, beschikbaar te stellen.
PBM

Ja, die PBM, dat is natuurlijk wel een puntje van aandacht. Je mag namelijk nooit, maar dan ook nooit, de PBM die je verplicht moet dragen af doen omdat het, door de warmte, niet meer lekker zit. Dat kan voor erg onveilige situaties zorgen. Gelukkig zijn er een paar oplossingen. Je zou bijvoorbeeld kunnen overwegen om je gebruikelijke uitrusting te vervangen door extra luchtige gear. Denk aan deze Showa 306-handschoenen, met een speciale coating die je handen koel houdt, of aan de Bata PWR312-veiligheidsschoen, die niet alleen is voorzien van een speciale cool-comfort-voering, maar ook nog een hittebestendige zool heeft die zelfs op het heetste asfalt intact blijft. Ook als het op je helm aankomt valt er wat te kiezen: zo heeft de Peltor G3000-helm, verkrijgbaar in allerlei leuke kleurtjes, niet alleen een ventilerende toplaag, maar ook nog een UV-gevoelige stip die aangeeft wanneer je helm vervangen moet worden.

Coldrush, Techniche en Hyperkewl

Dan zijn er tenslotte nog de persoonlijke beschermingsmiddelen die je kan inzetten in aanvulling op je gebruikelijke PBM. Ze zijn speciaal gemaakt om jouw lichaam extra te verkoelen. Zo verkopen we bijvoorbeeld deze bandana van Coldrush, die je onder je helm kunt gebruiken, deze nekflap van Hyperkewl, die je aan je helm vastmaakt en dit vest van Techniche, dat water gebruikt om je bovenlichaam op temperatuur te houden. Het is natuurlijk het beste om te voorkomen dat je in hoge temperaturen moet werken, maar als dat niet kan, dan zijn deze middelen echt een uitkomst.

Conclusie

Zo. Nu zou jij je woensdag-werkdag wel door moeten komen. En dan kan je morgen lekker naar ‘t strand. Heb je nog vragen? Dan staan wij voor je klaar! 

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *