ESD- of anti-statische PBM tegen een elektrostatische ontlading: een wereldschokkend verschil?

Het is heerlijk om met je blote voeten over een hoogpolig tapijt te lopen, en die dikke, zelfgebreide wollen trui die je van je tante hebt gekregen draag je (ondanks zijn afgrijselijke bruine kleur) het liefst de hele dag. Het is alleen zó irritant dat je niets meer aan kunt raken zonder een kort schokje te voelen. En dat is niet alleen maar irritant, het kan ook hartstikke gevaarlijk zijn! Een elektrostatische ontlading is een bron van ongelukken op de werkvloer en daarom is het belangrijk je daar goed tegen te beschermen.

Elektrostatische ontlading

Het schokje dat je voelt als je iets aanraakt heet een elektrostatische ontlading. Het is in feite een heel klein beetje stroom dat zich in je lichaam heeft opgebouwd, maar niet weg kon, totdat jij een persoon of object aanraakt die de stroom van jouw lichaam weg geleidt. Als de stroom uit voldoende Volt bestaat, kan je de vonk voelen of, in het donker, zelfs zien. Nou is het bij een gepassioneerde kus natuurlijk fijn als de vonken er vanaf vliegen, maar toch kan een elektrostatische ontlading vervelende gevolgen hebben. Het belangrijkste probleem is het beschadigen van elektronische apparatuur. Zo zijn bijvoorbeeld computersystemen heel gevoelig voor een plotseling stroomstootje. Soms richt dat rechtstreeks (grote) schade aan, en soms ontstaat er een kleine beschadiging die pas na jaren gebruik echte problemen oplevert.

Andere gevaren die door een elektrostatische ontlading kunnen worden veroorzaakt, zijn:

  • Vuur
  • Explosies
  • Elektromagnetische interferentie (EMI)
  • Warmte
  • Licht
  • Geluidsgolven
  • Aantrekken stofdeeltjes
Elektrostatische problemen voorkomen

Om bovenstaande gevaarlijke situaties te vermijden, moet je twee dingen doen. Ten eerste is het belangrijk ervoor te zorgen dat je in jouw lichaam niet teveel stroom opbouwt. Dat doe je door wrijving te voorkomen, en dan gaat het vooral om wrijving met isolerende materialen zoals wol en plastic. Ten tweede moet je zorgen dat stroom die toch wordt opgebouwd goed kan worden weg geleid. De juiste PBM kan jou daarbij helpen en in dit geval betekent dat dat je PBM moet gebruiken met anti-statische of ESD-eigenschappen. Maar wat is nou precies het verschil tussen anti-statisch en ESD?

ESD of anti-statisch?

Het verschil zit ‘m in de hoeveelheid stroom waartegen het persoonlijke beschermingsmiddel beschermt. Elke veiligheidsschoen is anti-statisch. Dat is bepaald in de norm. ESD-veilige PBM kunnen meer stroom aan dan anti-statische PBM. Een anti-statisch persoonlijk beschermingsmiddel heeft een weerstand die ligt tussen 0,1 en 1.000 Ohm. De weerstand van ESD-veilige PBM ligt tussen 0,1 en 100 Ohm. Een ESD-veilig persoonlijk beschermingsmiddel beschermt je dus beter tegen een elektrostatische ontlading, maar dat betekent niet dat het zonder meer altijd de aangewezen oplossing voor jouw situatie is.

ESD-veilige schoenen werken alleen in combinatie met een ESD-veilige vloer. Alleen de schoenen hebben, zonder de vloer, heeft dus weinig zin. Ook heeft een ESD-veilige schoen nooit een rubberen zool, dat is namelijk niet te combineren. Wil je een rubberen zool, omdat je bijvoorbeeld zoekt naar een schoen die hitte- of chemisch bestendig is, dan zal je dus bij de ESD-schoenen weg moeten blijven. Tenslotte is het onverstandig om ESD-schoenen te dragen als schoenen moeten isoleren. Dat wil je bijvoorbeeld graag als je werkt met hoogspanning.

Welke schoen?

Welke schoen moet je nou kiezen? Nou, als je besluit ESD-schoenen te kopen, dan kan je bijvoorbeeld gaan voor deze degelijke schoenen die bijna álles aan kunnen. Maar je voorkeur zou natuurlijk ook uit kunnen gaan naar ESD-bestendige veiligheidssneakers, of juist naar stevige laarzen met ESD-eigenschappen.

Wil je juist géén ESD, dan is de keus nog groter. Kies deze hittebestendige Bata-schoen, deze fijne anti-slip-schoen, of, als je écht all the way wilt gaan, voor deze ietwat angstaanjagende maar behoorlijk multifunctionele laars.

En je weet ‘t inmiddels wel, hè. Als je nog vragen hebt, dan kan je altijd even contact met ons opnemen!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *