Zijn oordopjes schadelijk voor de gevoelige gehoorgang?

NIEUWS – 13 juni 2017 Vorige week ontstond er paniek in de gehoorbeschermingswereld. Oordopjes zouden schadelijk zijn voor je oren, aldus longarts en slaapexpert Reinier de Groot. “De huid in de gehoorgang is extreem dun en gevoelig,” licht De Groot toe. “Een wondje in de gehoorgang vergroot de kans op een ontsteking aan de buitenkant van het oor.” Maar is dat wel echt zo?

Dunne en gevoelige huid in de gehoorgang

Nee. Dat is niet zo. Natuurlijk is de huid wel dun en gevoelig, waardoor je er voorzichtig mee om moet gaan. Zowel dempende als muziekoordopjes zijn echter zo gemaakt, dat ze je huid – hoe dun en gevoelig ook – absoluut niet kapot kunnen maken. KNO-arts Rob van der Hulst heeft dat nog nooit meegemaakt. “Of ze nu van mousse, foam of kneedbare wax gemaakt zijn. Of het nu muziekdragers, lawaaistoppers of slaapdoppen zijn, we zien nooit beschadigingen in de gehoorgang”, zegt Van der Hulst.

Je kunt oordopjes dus met een gerust hart blijven gebruiken. Ze komen namelijk niet verder dan het buitenste eenderde deel van de gehoorgang. Daar kunnen ze helemaal geen kwaad aanrichten.

Nadelen van het gebruik van oordopjes

Er is eigenlijk maar één nadeel aan het gebruiken van oordopjes, en dat is dat ze het oorsmeer steeds wat verder naar binnen duwen. Dat is vervelend, omdat oorsmeer je oren beschermt tegen invloeden van buitenaf, zoals water en viezigheid, en zich dus juist naar buiten toe moet kunnen verplaatsen.

Toch is ook dat risico slechts theoretisch. Van der Hulst heeft nog nooit een patiënt hoeven opereren vanwege ophopend oorsmeer. Daarnaast weegt het niet op tegen de risico’s van gehoorschade of bijvoorbeeld slaaptekort door een snurkende partner. In die situaties is het veel belangrijker dat je je oren met de juiste uitrusting beschermt.

Lekker luchten

Een kleine kanttekening wordt geplaatst door KNO-arts Pieter Mulder. Hij zegt dat eenieder die gevoelig is voor oorinfecties, de gehoorgang beter niet te lang kan afsluiten. Ouderen met een gehoorapparaat kunnen bijvoorbeeld gaatjes laten prikken in het oorstukje, zodat er toch lucht in hun oor kan komen.

Al met al kan je oordopjes dus met een gerust hart blijven gebruiken. Lees er hier meer over, of koop ze hier!

Bron: vk.nl

Print Friendly, PDF & Email

2 gedachten over “Zijn oordopjes schadelijk voor de gevoelige gehoorgang?”

  1. Duidelijk artikel! Kan ik gelukkig weer verder slapen, wakker liggen van het gesnurk van je vrouw is ook niet gezond denk ik 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *