Oordopjes op festivals populairder dan ooit

NIEUWS – 29 juni 2017 Oordopjes op festivals zijn populairder dan ooit. Afgelopen weekend vond het festival Down The Rabbithole plaats, dat al op de eerste dag anderhalf keer zoveel oordopjes verkocht als tijdens het hele driedaagse evenement vorig jaar. Sommige punten verkopen tot wel drie keer zoveel. En dat is maar goed ook, want je voorkomt er flinke schade mee.

Oordopjes op festivals sullig?

Er was een tijd dat oordopjes vooral door sukkels werden gedragen. Dat is nu wel anders, legt woordvoerder Sjoerd Groot uit. “We merken wel eens dat als één persoon uit een groep besluit oordoppen te dragen, die dan wordt uitgelachen. Maar vervolgens zien we ‘s avonds de rest van die groep ook dopjes kopen. Want hun vriend heeft nergens last van, terwijl zij rondlopen met suizende oren.” De groepsdruk heeft dus blijkbaar toch effect.

Waarschuwingen

Daarnaast zou de toegenomen populariteit van oordopjes ook te wijten kunnen zijn aan het feit dat er sinds 2014 wordt gewaarschuwd voor de gehoorbeschadiging die harde muziek kan veroorzaken. Dat wordt onder meer gedaan door grote borden in de tenten. Positief hieraan is dat het geluid niet zachter hoeft. “Mensen zijn verantwoordelijk voor hun eigen oren, maar ze moeten wel weten dat ze risico lopen. Goede voorlichting en het aanbieden van oordoppen komt daarom voor ons op de eerste plaats. De beleving van muziek hoeft niet minder te zijn als je goede oordoppen met een geluidsfilter draagt”, zegt kno-arts Annemarie Prinsen-van Kuijen.

Tegenstrijdig

Toch wordt het door sommige festivalgangers als tegenstrijdig ervaren. “Op festivals zie je steeds meer ‘waarschuwingspictogrammen’. Dat vind ik een beetje dubbel want ondertussen knalt het geluid wel snoei en snoeihard uit de boxen,” zegt Nadia Tammers Buirs, bezoeker van Down The Rabbithole. Maar volgens Koen Brouwer van oordoppenmaker Thunderplugs zijn hoge decibellen op muziekevenementen onvermijdelijk. “Hoe zachter je de muziek zet, hoe meer er wordt gekletst en hoe minder de muziek wordt beleefd. Dat is wel waar veel mensen voor komen, voor die beleving.”

Decibels

In Nederland is een convenant van kracht waarin is bepaald dat festivalgeluid niet boven 103 decibel uit mag komen. De meeste festivals houden zich daaraan, maar het is wel een feit dat je ook in dat lawaai al binnen 7,5 minuut onherstelbare gehoorschade kunt oplopen. Dat resulteert bijvoorbeeld in een permanente piep of suis in je oor – genoeg om schreeuwend gek van te worden. We zijn er dan ook nog lang niet, vindt Prinsen-van Kuijen. “Wij zijn heel tevreden met de groeiende bewustwording, maar het moet nóg beter. We zien nog steeds mensen in de spreekkamer met oorsuizen of lawaaidips.”

Bron: AD.nl

Op zoek naar goede oordopjes? Je vindt ze hier!

 

Print Friendly, PDF & Email

2 gedachten over “Oordopjes op festivals populairder dan ooit”

  1. Info klopt helemaal maar Ik vind persoonlijk 103 dB nog steeds erg hard, en het blijft schadelijk als je er lang in staat. Bedankt voor de blog in ieder geval 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *