Feel like flying? Alles over oorpijn en oordopjes in het vliegtuig!

Of je nou lekker ver weg op vakantie gaat of een belangrijke zakenreis op de planning hebt staan, het is fijn dat het vliegtuig je snel op je bestemming brengt. Hoewel de reis vast een stuk comfortabeler is dan de eindeloze, hobbelige karrentochten van vroeger geweest moeten zijn, geniet niet iedereen ervan. Veel mensen hebben namelijk last van oorpijn. Die speelt op tijdens het opstijgen en landen en houdt soms nog dagen na de vlucht aan. Erg vervelend. Gelukkig hebben wij een supersimpele oplossing voor je!

Oorpijn in het vliegtuig

Oorpijn in het vliegtuig wordt veroorzaakt door een verschil in luchtdruk. Tijdens het opstijgen wordt de druk binnen de cabine namelijk lager dan de druk buiten op de grond – en de druk binnenin jouw eigen lichaam. Je trommelvlies wordt daardoor naar buiten geduwd. Tijdens de landing gebeurt het tegenovergestelde. Je oren hebben zich aangepast aan de lagere druk, maar binnenin het vliegtuig neemt de druk langzaam weer toe. Je trommelvliezen zuigen als het ware een beetje naar binnen, en ook dat is pijnlijk. Hoewel de vliegtuigcabine zo is gemaakt dat drukverschillen zoveel mogelijk worden opgevangen, is het onmogelijk om de luchtdruk precies gelijkmatig te houden en als je gevoelige oren hebt, heb je daar last van.

Oordopjes

Door je gehoorgang af te sluiten met speciale filteroordopjes, zorg je ervoor dat de druk in je gehoorgang zich langzamer aanpast. De bekende schuimplugjes, zoals die van Moldex, kunnen je hier wel enigszins tegen beschermen, maar zijn niet optimaal. Beter gebruik je een oordopje dat speciaal is bedoeld voor vliegreizen. Een voorbeeld? De Alpine Flyfit wordt als bijzonder prettig ervaren. Ook de NoNoise Fly, de Pluggerz Travel en de Noizezz Fly staan als heel goed bekend. Kinderen kunnen gebruik maken van de Sanohra Fly Small of de Pluggerz Travel KIDS. Al deze oordopjes hebben aan de binnenkant een speciaal filter. Dat filter zorgt ervoor dat de luchtdruk rondom je trommelvlies heel langzaam aangepast wordt. Ideaal voor gevoelige oren!

Bijkomend voordeel

Bijkomend voordeel is dat je minder last hebt van omgevingsgeluid. In het vliegtuig zit je hutjemutje bovenop elkaar en je hoort dus elk geluid wat je buurman of -vrouw maakt. Ook de motoren van het vliegtuig zijn bepaald niet stil. Met oordopjes in stoort dat geluid je veel minder. Deze oordopjes verstommen de omgeving niet helemaal: waarschuwingsgeluiden, zoals het fasten-your-seatbelt-pingetje, blijven hoorbaar, en je kunt ook nog gewoon een gesprek voeren. Je omgeving verstilt echter wel genoeg om rustig te kunnen slapen en niet met tuitende oren op je bestemming aan te komen.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de oordopjes die het beste voor jou zijn? Laat het ons weten, we zijn er voor je. Goede reis!

Print Friendly, PDF & Email

23 gedachten over “Feel like flying? Alles over oorpijn en oordopjes in het vliegtuig!”

  1. Hoi Joke,

   Bedankt voor je reactie!
   Wij raden je aan om medisch advies op te vragen bij je huisarts.
   In de tussentijd raden wij het dan ook af om gebruik te maken van oordopjes.

   Veel sterkte!
   ^Jim

 1. Ik heb op maat gemaakte oordoppen. Zijn deze ook geschikt voor tijdens het vliegen? Tijdens heenreis niet gebruikt tijdens opstijgen en landen en nu 1 doof oor. Geluiden klinken niet normaal. De terugreis is voor binnenkort. Kan ik mijn op maat gemaakte oordoppen gebruiken? Graag uw advies aub. Dankjewel

  1. Hoi Sandra, hartelijk dank voor het reageren op dit artikel. Op maat gemaakte oordoppen bevatten een filter. Deze is specifiek ontworpen voor de toepassing waarvoor jij gehoorbescherming draagt. Deze zijn dus niet speciaal gemaakt om mee te vliegen. Een filteroordop dempt altijd een stuk minder als een schuimen oordop. In deze is het belangrijkste dat je een oordop gebruikt die de druk reduceert en de omgevingsgeluiden filtert in een vliegtuig. Dit houdt niet in dat je geen geluid meer zal horen, maar de schadelijke trillingen kunnen je gehoorgang niet doorkomen door het ingebouwde filter van een vliegoordop. Je zou eens kunnen kijken naar deze : https://gehoorbescherming-shop.nl/vernieuwd-alpine-flyfit.html

   Als je verder nog advies wilt, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag!

 2. Hoi hoi!

  Ik ga over 2 weken vliegen, ik heb altijd last van 1 oor (de andere zit een gat in het trommelvlies dus die hoeft de druk niet te regelen) nou is mijn vraag.. ik heb Alpine Flyfit oordopjes gekocht maar kan ik die dan alleen in m’n goeie/zere oor doen of moet die dan ook in de gen waar ik nooit laat van heb? Heeft hij 2 afgesloten oren nodig voor een goeie druk regeling of is 1 voldoende?

  Groetjes lisanne

  1. Hoi Lisanne, je beide oren staan wat dit betreft niet met elkaar in verbinding, dus de oordopjes werken helemaal los van elkaar. Je kan er gewoon eentje in het oor doen waar je last van hebt, laat je die ander lekker open. Tenzij er een huilende baby naast je zit, natuurlijk, maar dan heeft dat oordopje een ander doel! 🙂 Alvast een goede reis! ^Mirre

 3. Goedenavond,
  Is het mogelijk om de oordoppen( in dit geval de Alpine Flyfit) uit te doen op het hoogste punt, zodat ik met andere oortjes muziek kan luisteren, en dan een uur voor de landing weer in te doen? Helpt het mijn oren dan alsnog bij de landing bij de drukregeling? Zou ik dan gehoorbeschadiging op kunnen lopen? Hebben de Alpine Flyfit dan nog wel het volledige effect?

  Met vriendelijke groet!

  1. Hoi Wesley! Het is zeker weten hartstikke mogelijk om je oordopjes uit te doen zodra het vliegtuig klaar is met opstijgen, totdat de landing begint. De oordopjes zorgen ervoor dat drukverschillen geleidelijker verlopen, waardoor je oren er minder last van hebben. Geef je oren na het opstijgen dus nog even de kans om zich aan te passen met de dopjes in, maar daarna kunnen ze gerust uit, ze zijn dan nog even effectief, ook bij de landing weer. Ik kan niet garanderen dat jij geen gehoorbeschadiging op kan lopen, want ik ben geen arts en kan jouw situatie niet beoordelen. Daarvoor zou je naar een KNO-arts moeten. Maar in het algemeen geldt: de Alpine Flyfit doet z’n werk voornamelijk tijdens het opstijgen en landen. Dus lekker luisteren, die muziek! Zou alleen niet Skyfall van Adele afspelen. Dat had op mijn vliegcomfort niet zo’n goed effect…. 🙂 ^Mirre

 4. Goedemiddag,
  Ik heb nu vocht achter mijn trommelvlies en ben nog steeds verkouden. (Heb ook middenoorontsteking gehad) A.s. donderdag vlieg ik en normaal al snel last van mijn oren. Mijn trommelvlies kan ook snel kapot gaan. Helpen dan oordopjes of is het überhaubt niet verstandig te vliegen dan?
  Alvast dank!

  1. Hoi Patty, wat naar dat je zo’n last van je oren hebt, zeker als je moet vliegen. Oordopjes kunnen helpen om de druk op je trommelvliezen te verminderen en daardoor de pijn te verlichten. Daar zijn ze voor gemaakt en over het algemeen – bij correct gebruik – doen ze dat heel goed. Jouw situatie klinkt echter niet zo ‘algemeen’. Ik raad je in dit geval dan ook aan om even de mening van een arts op te zoeken, zij kunnen je veel beter dan ik vertellen of vliegen wel of niet verstandig is en hoe jij jouw oren kunt beschermen. Als de arts aangeeft dat oordopjes de juiste bescherming bieden, dan help ik je graag aan het juiste paar! 🙂 ^Mirre

 5. Hoihoi,
  Ik ga over 3 dagen op vakantie. Ik heb altijd last van mijn oren bij stijgen en dalen daarom heb ik oordopjes gekocht. Ik hoor verschillende verhalen dat je de oordopjes uit mag doen op het hoogste punt klopt dit? Want ik had wel graag muziek geluisterd tijdens mijn vlucht.
  Groetjes Lobke

  1. Hallo Lobke,

   Bedankt voor je vraag. Uiteraard mag je ze uit doen op het hoogste punt. De vliegoordoppen zijn ook bedoeld om de druk op de oren te verminderen en het geluid van de motor te filteren. Je loopt geen gehoorbeschadiging op als je de doppen na het stijgen uit zou doen. Als je nog vragen hebt mag je ook even contact met mij opnemen via 033 30 30 823.

   1. Ik vroeg mij af hoelang je na opstijgen of dalen de oordopjes in moet houden? En is dat dan niet schadelijk omdat je oren er dan in een keer aan blootgesteld worden?

    1. Hoi Dante, na het opstijgen en dalen kun je de oordopjes gewoon uitdoen, hoor. Zodra je voelt dat de luchtdruk niet echt meer verandert zul je er geen last van hebben. Het is niet schadelijk, omdat de oordopjes er juist voor zorgen dat de druk in je oren zich geleidelijker aanpast. Zodra je op hoogte (of juist weer op de grond) bent, zijn jouw oren dus net zo aangepast als die van de rest van de passagiers! 🙂 ^Mirre

 6. Hallo ik heb een ingetrokken trommelvlies en kan dus 1 oor niet klaren en altijd hevige pijn welk merk oordopjes is hier het meest voor geschikt ?

  1. Hoi Victor, wat naar, ik weet uit ervaring dat dat erg pijnlijk is. Eerst en vooral: dit is een medische situatie waarvoor wij geen hard advies kunnen uitbrengen. Elke situatie is uniek en wij zijn geen medici, dus je doet er goed aan dit te overleggen met je behandelend arts. Ik heb wel contact gehad met mijn collega Henrico, die expert gehoorbescherming is, en met bovenstaande in ogenschouw raadt hij je de Alpine FlyFit aan. Dat is onze best verkochte vliegoordop die over het algemeen heel goed werkt om drukverschillen te minimaliseren. Het kan goed zijn dat die je helpt minder pijn te ervaren! Alvast een goede reis, ^Mirre

 7. Ik heb voor het vliegen dopjes van Pluggerz in gehad. Helaas toch weer oorpijn en een doof oor. Ben nu benieuwd of het kan zijn dat ze toch niet goed in mijn oren hebben gezeten (al zou ik niet weten hoe dat kan), of dat sommige mensen gewoon pech hebben en bij snelle landingen altijd last zullen houden.

  1. Wat ontzettend vervelend, Inge. In theorie kan het natuurlijk best dat de oordopjes niet goed hebben gezeten, ieder mens heeft een unieke gehoorgang. Daarnaast is wat je zegt ook waar: er zijn mensen die gevoeliger zijn voor drukverschillen dan anderen. Wij hebben allerlei soorten oordopjes voor tijdens het vliegen. Misschien zit een ander merk beter bij je? Als je wilt, kan je even bellen met Henrico, onze gehoorbeschermingsexpert. Zijn telefoonnummer is 033 – 303 0888. Ik hoop dat je er de volgende keer minder last van hebt! ^Mirre

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *