Synthetische handschoenen: is natuurlijk altijd beter?

Het is een mythe die hardnekkig standhoudt: natuurlijke producten zijn altijd beter dan kunstmatige. Wetenschappelijk onderzoek heeft die stelling al lang ontkracht. De meest verschrikkelijke vergiffen zijn natuurlijk en veel natuurlijke pesticiden richten meer schade aan dan hun synthetische broertje. Vorige maand kwamen de echt lederen werkhandschoenen in het nieuws: ze bevatten schadelijke stoffen. Dat zet aan tot nadenken. Is het tijd om het natuurlijke maar ouderwetse leer te verruilen voor perfect geoptimaliseerde maar synthetische handschoenen?

Natuurlijke handschoenen

We zetten hier de voor- en nadelen van lederen handschoenen voor je op een rijtje.

Voordelen:

 • Uitstraling: handschoenen van leer zien er very stylish uit. Niet onbelangrijk, het oog wil immers ook wat!
 • Hittebestendig: leer is, mits op de juiste manier tot een handschoen verwerkt, over het algemeen erg hittebestendig.
 • Isolatie: lederen handschoenen houden je handen goed warm als het buiten koud is. Dat is in de gure Hollandse winter wel zo prettig.

Nadelen:

 • Gevaarlijke stoffen: het belangrijkste nadeel van een lederen handschoen is dat er gevaarlijke stoffen in kunnen zitten. Het gaat dan vooral om Chroom VI. Dat maakt de handschoen soepel en flexibel, maar het is ook hartstikke giftig en kankerverwerkkend. Het betreft hier vooral de leren handschoenen van Safeworker.
 • Pasvorm: leren handschoenen hebben bijna altijd dikke naden aan de binnenkant. Die kunnen irriteren.
 • Water: leer kan heel slecht tegen water. Wordt een lederen handschoen nat, dan resulteert dat vaak in harde, stugge stof die onprettig draagt.
 • Uniciteit: doordat leer een natuurproduct is, is geen handschoen hetzelfde. Puur gelet op uiterlijk kan dat een voordeel zijn, het wordt als authentiek beschouwd wanneer producten uniek zijn. Het betekent echter ook dat de pasvorm van elke handschoen anders is, waardoor het comfort niet meer gegarandeerd is.
 • Veiligheid: tenslotte zorgt bovenstaande uniciteit ervoor dat de handschoen niet overal even dik is. Je kunt je voorstellen dat dat een probleem vormt als er met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt.
Synthetische handschoenen

En hier volgen de voor- en nadelen van synthetische handschoenen.

Voordelen:

 • Comfort: de meeste synthetische handschoenen zijn naadloos gebreid en daarmee veel comfortabeler dan lederen handschoenen.
 • Pasvorm: synthetische handschoenen sluiten over het algemeen veel nauwer aan dan leren handschoenen. Een beter passende handschoen zorgt voor een verhoogde veiligheid, aangezien je er veel preciezer mee kunt werken.
 • Hogere beschermingsgraad: synthetische handschoenen zijn speciaal gemaakt om jouw handen goed te beschermen tegen specifieke gevaren. De beschermingsgraad is dan ook bijna altijd hoger dan die van een leren handschoen, waarbij je moet vertrouwen op de eigenschappen die het materiaal van nature al heeft.
 • Betrouwbaardere beschermingsgraad: de beschermende eigenschappen zijn in het geval van synthetische handschoenen heel gelijkmatig over het materiaal verdeeld. Dat komt de bescherming ten goede: je weet bijvoorbeeld zeker dat niet alleen je vingertoppen, maar ook de palm van je handen goed is beschermd.

Nadelen:

 • Toepassingsgebied: hoe beter een synthetische handschoen op een bepaald gebied beschermt, hoe minder goed hij vaak op andere gebieden werkt. Synthetische handschoenen zijn dus vaak niet heel universeel toepasbaar.
 • Kwaliteit: met name goedkope synthetische handschoenen leveren vaak wat in op kwaliteit. Ze beschermen wel goed, maar zijn gevoelig voor slijtage. De prijs kan ook de mate van comfort aangeven, zo kan het zijn dat een goedkope synthetische handschoen toch wat minder lekker doorademt dan een handschoen van natuurlijke materialen.
Eindconclusie

De enige reden om voor echt lederen handschoenen te kiezen, is wat CoolSafety betreft de zoektocht naar een handschoen die er heel stijlvol uitziet en goed beschermt tegen kou. Aan die twee voorwaarden voldoet de lederen handschoen namelijk prima. Je moet dan wel opletten dat je een handschoen neemt zonder gevaarlijke stoffen. Je zou bijvoorbeeld deze rundsplitlederen winterhandschoenen kunnen overwegen. We kunnen via het beeldscherm natuurlijk geen unaniem advies geven, maar in de meeste andere gevallen raadt CoolSafety een synthetische handschoen aan. De Showa 381 bevalt bijvoorbeeld veel mensen heel goed. Kom je er niet uit? Neem dan vooral even contact met ons op. We helpen je heel graag!

Bronnen: Wiltec.nl en Pauw.vara.nl

Print Friendly, PDF & Email

4 gedachten over “Synthetische handschoenen: is natuurlijk altijd beter?”

 1. Wat een handig en informatief artikel! Ik draag zelf zowel leren handschoenen als synthetische handschoenen. Fijn om er nu wat meer over te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *