Born to be… deaf? Alles over gehoorbescherming voor motorrijders

Als motorrijden je passie is, dan zul je het gevoel wel herkennen: heerlijk vrij rondtoeren, de wind langs je heen voelen gaan, relaxen in de natuur of juist flink optrekken en snelheid maken… Genieten! Het is alleen zo ontzettend jammer dat je daarna die piep in je oren hebt. Dat je ‘s avonds bij het kampvuur je vrienden niet kunt verstaan. Dat je dat gezellige avondje kroegen moet overslaan omdat jij met oorpijn in bed ligt. Da’s toch een domper, en helaas een veelvoorkomende, ook nog. Een piep in je oor en oorpijn, beide tekenen van gehoorschade, zijn namelijk vaak gezien onder motorrijders. Gelukkig kan je daar heel makkelijk iets aan doen. Lees maar eens verder!

Windruis

Windruis wordt ook wel ‘de stiekeme doofmaker’ genoemd. Dat komt omdat je het niet kunt zien, en je hersenen er na een tijdje aan gaan wennen. Je merkt er dan dus niks meer van. Toch veroorzaakt het ruisen van de wind een enorme herrie, die bij hoge snelheden in no time schade toe kan brengen aan je gehoor. Daarnaast is windruis vervelend, het kan ervoor zorgen dat motorrijders ongemerkt veel eerder vermoeid raken.

Gehoorschade bij motorrijders

Zowel de motorrijders zelf als hun passagiers lopen dus groot risico als ze zich op de weg bevinden. De kans op gehoorschade is hoger naarmate je snelheid hoger ligt. Kijk maar eens in onderstaande tabel:

Tekst gaat verder onder tabel.

Snelheid Gemiddeld volume van windruis onder helm          Risico op gehoorbeschadiging na…
100 km/u 94 dB 15 minuten
120 km/u 98 dB 7 minuten
140 km/u 102 dB 3 minuten
160 km/u 106 dB 90 seconden

Zoals je ziet, loop je bij een snelheid van 100 km/uur al binnen een kwartier kans op gehoorbeschading. Race je met 120 km/uur over de snelweg, dan is die tijd gehalveerd! Het is het wel waard om je hier even in te verdiepen, dus.

Universele gehoorbescherming

Gelukkig is de oplossing eenvoudig: er bestaan verschillende vormen van gehoorbescherming voor motorrijders. Er zijn bijvoorbeeld universele oordopjes. Deze schuimplugjes zijn bij de meesten onder ons wel bekend. Ze beschermen tegen bijna alle vormen van lawaai, en dus ook tegen windruis. Ze zijn heel goedkoop en makkelijk in het gebruik, maar ze gaan niet zo lang mee en zijn ook niet de meest comfortabele oplossing.

Speciale gehoorbescherming

Dan is er ook nog gehoorbescherming die speciaal is gemaakt voor motorrijders. Ze zijn allemaal heel comfortabel en ze passen goed onder je helm. Je betaalt er iets meer voor dan voor de schuimdopjes, maar je doet er ook aanzienlijk veel langer mee. Voorbeelden zijn:

Otoplastieken voor motorrijders

En tenslotte is er dan nog de meest luxe optie: gehoorbescherming op maat. Je kunt bij verschillende leveranciers oordoppen op maat laten maken. Die zitten dan perfect in je oor en beschermen heel erg goed. Ze gaan zo’n vier jaar mee. Je moet er wel rekening mee houden dat je hier veel geld voor betaalt. Mensen die graag het beste van het beste willen hebben kunnen dat zeker overwegen, maar wij kunnen je wel vertellen dat je met bovenstaande motor-oordopjes ook heel prima toe kunt!

Heb je vragen of opmerkingen, of wil je weten welke gehoorbescherming het beste past bij jouw situatie? Neem even contact met ons op, we helpen je graag!

Print Friendly, PDF & Email

5 gedachten over “Born to be… deaf? Alles over gehoorbescherming voor motorrijders”

  1. Ik wist niet dat je gehoor kan beschadigen door motor te rijden. Binnenkort hoop ik een rijschool te vinden waar ik een voordelig motorrijbewijs kan halen. Ik zal dan ook direct advies vragen over gehoorbescherming. Bedankt voor het delen van dit interessante artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *