Zes en een halve verrassende reden om oordopjes te gebruiken

Dat je oordopjes in je oren kunt stoppen om te voorkomen dat die beschadigd raken door lawaai, weten we allemaal wel. En dat ze kunnen helpen om oorpijn door muziek, zwemmen of vliegen te voorkomen, is ook algemeen bekend. Maar wist je dat je oordopjes voor nog veel meer doeleinden kunt gebruiken? Lees gauw verder en ontdek waarom jij vanaf vandaag standaard een zakje van die gele plugs in je tas hebt zitten!

1. Oordopjes tijdens het gamen

Speel je af en toe op je zolderkamer een potje Mariokart, dan zal je er niet veel last van hebben, maar tijdens een echt gametoernooi kan de afleiding erg groot zijn. Harde muziek, andere spelers die juichen of vloeken, knappe jongens of mooie meisjes die je toegillen vanuit het publiek… Voor je ‘t weet rij je je digitale auto van de weg, schiet je iemand van het eigen leger neer of knal je de pixelvoetbal in eigen goal. Om dat soort blunders te voorkomen dragen veel gamers oordoppen of oorkappen. Zeg nou zelf: ziet er best professioneel uit, of niet dan?

Tekst gaat verder onder afbeelding.

2. Oordopjes tijdens het sporten

Ook sporters maken vaak gebruik van oordoppen als ze tijdens belangrijke wedstrijden moeten presteren. Zo worden ze niet afgeleid door de omgeving en kunnen ze zich vol focussen op hun taak. Darter Benito van de Pas won op die manier de eerste ronde van de World Grand Prix 2017. Hij zegt daarover: “Misschien ben ik met die dopjes in wat meer gefocust. Ik voelde me er tijdens de wedstrijd lekker bij. … Ik ben erg blij met deze overwinning.”* En wist je dat de paarden bij belangrijke hippische evenementen soms ook worden voorzien van earplugs? Zelfs atleten met vier benen en een staart zijn dus gebaat bij het dragen van oordopjes!

*Bron: omroepbrabant.nl

3. Oordopjes om kinderen te sussen

We hebben op dit blog al eerder beschreven hoe belangrijk het is om kinderoren goed te beschermen tegen lawaai. Waar we echter nog niet eerder op hebben gewezen, is het gebruik van gehoorbescherming om kinderen rust te gunnen. Heel veel kids kunnen hier baat bij hebben. Denk aan kinderen die last hebben van ADHD en door prikkels van buitenaf alleen nog maar drukker worden, of aan kinderen die bang zijn voor onweer. Het kan hartstikke fijn zijn als het gerommel van de donder verstild wordt zodat je toch kan slapen, of als je gewoon naar de kermis kan zonder last te hebben van de vele geluiden!

Tekst gaat verder onder afbeelding.

4. Oordopjes tijdens het studeren

Heb je morgen een belangrijk tentamen, maar kan je je niet concentreren omdat je hond een blafwedstrijd met de voordeur houdt, je moeder steeds maar blijft bellen of je huisgenoot weer eens met z’n kisten aan aan het tapdansen is? Het mag hier dan wel niet gaan om lawaai van gevaarlijke niveaus, maar laten we wel wezen: een onvoldoende is bijna even erg als een levenslange gehoorbeschadiging. Prima reden om oordopjes in je oren te stoppen dus!

5. Oordopjes om reisziekte te voorkomen

Wist je dat je oordopjes ook kunt gebruiken om te voorkomen dat je misselijk wordt tijdens auto-, vlieg- of bootreizen? Het verhaal gaat dat je, als je rechtshandig bent, een oordopje in je linkeroor moet stoppen, en als je linkshandig bent, stop je er eentje in je rechteroor. Je leest het goed: je hebt dus maar één oordopje nodig. Die andere kan je dan gebruiken als reserve-earplug, of bijvoorbeeld om een onverhoedse lekkage in de romp van het schip te dichten. Zo sla je twee vliegen in één klap.

6. Oordopjes in de bergen

Zet je eerder genoemde reis nou voort in de bergen, dan kan het fijn zijn om de oordopjes toch maar bij de hand te houden. Grote hoogteverschillen geven namelijk vaak oorpijn, die alleen kan worden verholpen met het welbekende ‘ploppen’ van de oren. Lukt dat niet, dan zit je met de gebakken peren. Stop je echter oordopjes in (nu weer beide!) oren, dan zorg je ervoor dat de druk op je trommelvlies veel geleidelijker wordt op- en afgebouwd. Dan heb je dus minder pijn. En een reis zonder pijn is wel zo fijn!

Ten slotte…

En dan zijn er natuurlijk nog ál die andere redenen om oordopjes bij je te dragen. Je kunt er bijvoorbeeld een bloedneus mee stelpen. Of je kunt ze gebruiken als confetti op een feestje, of als rijst op een bruiloft. Of je bekogelt er je talentloze dansende roomie mee. Weet jij nog meer creatieve doeleinden voor de oordopjes? Reageer op dit bericht of deel ze op onze Facebookpagina (die je natuurlijk meteen even liket) en win een doos met tweehonderd paar earplugs!

Print Friendly, PDF & Email

3 gedachten over “Zes en een halve verrassende reden om oordopjes te gebruiken”

  1. Wat een gave blog! Super leuk om te weten waar je oordopjes voor kan gebruiken.. maar het lijkt mij niet alleen een beschermende factor te hebben.

    Hier nog een tip : Oordopjes zijn ook super leuk voor het decoreren van fotolijstjes, agenda’s, schildersdoeken.. eigenlijk gewoon om te gebruiken bij het knutselen. Ze zijn heel ‘schuimig’ zei mijn oma, dus zij gebruikt ze dan weer voor haar 3D-verjaardagskaarten. Super handig en heel leuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *