Double Dutch: heeft het combineren van oordopjes en oorkap zin?

Het theoretische antwoord? Ja. Het praktische antwoord? Zelden. In dit artikel lees je waarom je meestal voldoende hebt aan óf oordopjes, óf oorkappen, wanneer het verstandig is om beide te combineren en waarom elk botje in jouw lijf eigenlijk een soort van extra oor is.

Decibels

We hebben al eerder het één en ander uitgelegd over de werking van geluid en de rol die decibels daarbij spelen. Even een kleine opfriscursus. De hoeveelheid geluid die aanwezig is wordt gemeten op een niet-lineaire schaal. Daarom is er maar weinig significant verschil tussen geluid van 20dB en geluid van 60dB. Spring je echter van 70dB naar 110dB, met wat dus hetzelfde verschil lijkt, dan hebben we het enerzijds over geluid dat slechts wat irritant is, en anderzijds over geluid dat je binnen een paar seconden doof kan maken. Goed om te weten is ook dat geluid nooit in z’n geheel buitengesloten kan worden. Er is namelijk altijd nog zoiets als botgeleiding: het geluid komt niet alleen binnen door je oor, maar eigenlijk door je hele lichaam.

Oordopjes vs. oorkappen

Is het omgevingsgeluid sterker dan 80dB, dan moet je over gehoorbescherming gaan nadenken. Welke vorm je kiest is afhankelijk van veel factoren, waaronder de hoeveelheid geluid die gedempt moet worden. Gemiddeld dempen oordopjes (van schuimrubber) zo’n 28dB en oorkappen zo’n 23dB. En dat brengt ons meteen bij het praktische antwoord op de vraag: meestal is het niet nodig om oordopjes met oorkappen te combineren, omdat één van beiden al genoeg bescherming biedt. In de meeste situaties is het gevaarlijke geluid namelijk niet luider dan 105dB en kom je met óf een goede oorkap, óf een goed dempend oordopje dus al ruim onder de grens van 80dB.

Combineren

Alleen als het geluid wel boven de 105dB uit komt, is het verstandig om gehoorbeschermers te gaan combineren. Daarbij moet wel in acht worden genomen dat de dempingswaarden van beide producten niet klakkeloos bij elkaar opgeteld mogen worden. Een gecombineerde  gehoorbeschermer, bestaande uit een oorkap die 22dB dempt en een oordopje dat 28dB dempt, dempt in totaal geen 50dB. Dat is onmogelijk. Als vuistregel kan je aannemen dat je voor een tweede, aanvullende gehoorbeschermer maximaal 5dB bij de demping van de eerste gehoorbeschermer op mag tellen. Kijk maar eens naar onderstaande grafiek:

Tekst gaat verder onder grafiek

Wanneer wel combineren?

Dat alles brengt ons bij de volgende conclusie. Het is verstandig om oordopjes met oorkappen te combineren in de volgende gevallen:

 • als het geluid harder is dan 105dB. De extra 5dB demping van de tweede gehoorbeschermer is dan vaak net voldoende om het geluid wel weer naar een veilig niveau te brengen.
 • als je werkt met hard geluid van een zeer lage frequentie, zoals bijvoorbeeld voorkomt in de buurt van straaljagers of zoals wordt veroorzaakt door vuurwapens. Het is namelijk bewezen dat bij laagfrequent geluid de toegevoegde waarde van een tweede gehoorbeschermer het grootst is, soms tot wel 10dB.
 • als je je zorgen maakt over de manier waarop de gehoorbeschermers worden gebruikt. De praktijk wijst namelijk uit dat de dempingswaarden op de verpakking van de gehoorbeschermer niet altijd worden gehaald. Dat komt bijvoorbeeld omdat oordopjes soms niet goed passen. In dat geval kan het handig zijn om het zekere voor het onzekere te nemen en gehoorbeschermers te combineren.
 • als je de gehoorbeschermers niet gebruikt om te beschermen, maar voor rust. Stel dat je in een druk studentenhuis voor een tentamen aan het leren bent, dan kan de toegevoegde 5dB demping van een oorkap toch net het verschil maken tussen zakken en slagen. Aan de andere kant: als je het daarvan moet hebben, dan had je misschien gewoon iets eerder moeten beginnen met leren…
Print Friendly, PDF & Email

4 gedachten over “Double Dutch: heeft het combineren van oordopjes en oorkap zin?”

 1. Heel goed artikel! Precies wat ik wilde weten. Nog wel een vraag:

  Dempt de dubbele bescherming dan ook beter bij de bas bij een groot dansfeest in een grote club? Volgens mij is dat namelijk ook een lage frequentie.

  Groeten!

  1. Beste Thomas,

   Hartelijk bedankt voor je reactie en goede vraag!

   Ja, de dubbele bescherming heeft ook effect in deze situatie. Hou er dan wel rekening mee dat de extra demping ongeveer 5 dB extra kan dempen zoals toegelicht in het blog.

   Mocht je nog vragen hebben, neem dan eens telefonisch contact met ons op via 033 3030 888!

   Met vriendelijke groet,

   Jim van CoolSafety

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *