PBM in de voedselindustrie: eet smakelijk!

“Ober, ik heb een haar in mijn soep!” Het is één van de meest gevreesde scenario’s onder mensen die in de voedselindustrie werken. En dan vormen haren nog niet eens het grootste probleem. Denk eens aan allergenen die in het voedsel terecht kunnen komen, omdat verkeerd gebruik van PBM’s kruisbesmetting mogelijk maakt. Of aan de verspreiding van ziekmakende micro-organismen! Je zult dan misschien wel niet zo snel een klant horen zeuren over de virussen in z’n aardappelpuree, ik kan je wel vertellen: bij een beetje zichzelf respecterende uitbraak kan je de tent sluiten. Oppassen geblazen dus, en de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken. Maar hoe kies je die? In dit artikel lees je precies waar je rekening mee moet houden.

Handschoenen: het voedselindustrie-logo

Van alle PBM die in de voedselindustrie worden gebruikt, komen handschoenen het meest direct met het eten in aanraking. Daarom zijn de eisen aan veiligheidshandschoenen extra streng. Ze worden gecontroleerd op de doorlaatbaarheid van allerlei gevaarlijke stoffen. Als een veiligheidshandschoen door al die tests komt, dan krijgt hij een logo waaraan je meteen kunt zien dat die handschoen geschikt is voor de voedselindustrie. Dat logo ziet er zo uit:

Traceerbaar

In de voedselindustrie is het heel belangrijk dat kleine voorwerpen traceerbaar zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor oordopjes en EHBO-materiaal, zoals pleisters. Er is werkelijk geen klant die erop zit te wachten om een gebruikte herriestopper uit z’n huzarenslaatje te vissen. Daarom zijn veel van die kleine voorwerpen voorzien van een minuscuul stukje metaal, aan de hand waarvan ze makkelijk kunnen worden opgespoord als ze kwijt zijn geraakt. Traceerbare PBM kan je vaak herkennen aan de blauwe kleur. CoolSafety verkoopt bijvoorbeeld deze detecteerbare pleisters en deze detecteerbare oordopjes.

Geen textiel

Textiel neemt vocht en dus ook bacteriën op. Het brengt daarnaast ook nog eens het risico van rafelen en pluizen met zich mee. Daarom kan je PBM waarin textiel verwerkt zit beter vermijden. Je moet dus oppassen met zweetbanden in helmen, met stoffen handschoenen en natuurlijk met de kleding die je draagt. Stap zoveel mogelijk over op kunststof, dat is aanzienlijk hygiënischer. Overweeg bijvoorbeeld om je ouderwetse schort in te ruilen. Ruitjespatronen zijn toch al jaren uit de mode. Wij verkopen dit toffe polyester schort voor een aantrekkelijke prijs!

Wasbaar of wegwerp

Ook hier is hygiëne het kernwoord. Het is belangrijk dat alle PBM’s die je gebruikt goed gereinigd kunnen worden. En met ‘goed’ bedoelen we dan natuurlijk niet dat je je handschoenen een keer meedraait in de zaterdagse veertig-gradenwas. Nee, reinigen betekent in dit geval het doden van micro-organismen en het verwijderen van residu van de materialen waarmee je hebt gewerkt. Dat houdt in dat er hoge temperaturen en agressieve wasmiddelen gebruikt moeten worden. In het geval van hard-plastic producten zoals helmen is dat meestal geen probleem. Bij andere producten is het een kwestie van de juiste materialen kiezen: ga niet voor leer, maar neem kunststof veiligheidsschoenen, of zelfs veiligheidslaarzen. En tenslotte zijn er natuurlijk producten die je, in deze industrie, gewoon niet moet willen wassen. Handschoenen bijvoorbeeld. Ondanks ons grote respect voor natuur en milieu moeten we hier dus toch zeggen: kies voor wegwerp.

Herkenbaarheid

In de voedselindustrie is het ontzettend belangrijk dat bepaalde ruimten strikt van elkaar gescheiden blijven. Je mag bijvoorbeeld niet zomaar vanuit een normale kamer een geheel gesteriliseerd vertrek betreden, en als je van de ene productieplaats naar de andere gaat moet je goed bedacht zijn op eventuele sporen van voedingsmiddelen die je mee zou kunnen nemen. Daarom kan het heel handig zijn om gebruik te maken van herkenbare PBM. Wij hebben natuurlijk veiligheidshelmen in alle kleuren van de regenboog, en je kunt veiligheidslaarzen voorzien van een gekleurde zool die aangeeft waar de schoen gebruikt mag worden.

Overige risico’s

Ten slotte is het goed om te benoemen dat je natuurlijk rekening moet houden met alle risico’s die van toepassing zijn op jouw situatie. Met andere woorden: ja, het is belangrijk om hygiënische wegwerphandschoenen te gebruiken, maar als je in een omgeving werkt waar het snijgevaar hoog is, dan zijn de welbekende dunne nitril veiligheidshandschoentjes voor jou niet de aangewezen keuze. Gebruik bij de aanschaf van PBM voor de voedselindustrie dus altijd je gezond verstand. En kom je er nou even niet meer uit? Geef dan een gil. We staan voor je klaar en we helpen je heel graag!

Print Friendly, PDF & Email

2 gedachten over “PBM in de voedselindustrie: eet smakelijk!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *