Herrie in de Underground: de Londense metro maakt doof

Nieuws – 30 januari 2018 Op sommige trajecten van de Londense metro is het lawaai waaraan passagiers worden blootgesteld zo hard, dat het hun gehoor kan beschadigen. Dat blijkt uit onderzoek van de BBC en University College Londen (UCL).

De luidruchtige metro van Londen

Op tien lijnen van de metro binnen het centrum van Londen werden geluidsniveau’s boven 105 decibel gevonden. Dat betekent dat er meer herrie je oor binnenkomt dan wanneer je naast een opstijgende helikopter zou staan.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Nou zou het natuurlijk kunnen dat het hier om uitschieters gaat, momenten van heel kortstondig lawaai. Dat is ook wat Nigel Holmess van Transport for London (TfL), de organisatie die het Londense metronetwerk beheert, zegt: “Ondanks het feit dat klanten die met onze metro reizen inderdaad lawaai kunnen ervaren, zijn de hoogste volumes over het algemeen van korte duur en de richtlijnen van experts hebben ons ervan verzekerd dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat dit op de lange termijn gehoorschade kan veroorzaken.”

Deels heeft TfL gelijk. Toch zijn ook de meetresultaten over hele trajecten op z’n zachtst gezegd zorgwekkend. Londens luidste metro, die van Kentish Town naar Tufnell Park rijdt, kent een gemiddeld geluidsniveau van bijna 100dB.

Tekst gaat verder onder afbeelding. 

 Gehoorschade in de metro?

Als je bedenkt dat het op werkplaatsen verplicht is gehoorbescherming te dragen wanneer de geluidsniveau’s boven 85dB uitkomen, spreekt het voor zich dat dit een nijpende situatie is. Het geluid in de metro is gevaarlijk hard. Het is wel degelijk mogelijk dat reizigers gehoorschade oplopen. Wanneer lawaai schade aan je oren gaat veroorzaken, is afhankelijk van het aantal decibel en het aantal minuten waarin je eraan blootgesteld bent. Dat zie je in onderstaande tabel.

Tekst gaat verder onder tabel. 

Gehoorschade is dus bij (bijna) 100dB al mogelijk wanneer je er een half uur tot een kwartier aan blootgesteld wordt. Zo lang duurt een ritje met de metro toch al gauw. Zeker als je bedenkt dat veel forenzen de route dagelijks afleggen, is het risico groot. Dr. Joe Sollini van UCL’s Ear Institute zegt: “Gehoorschade stapelt zich gedurende ons leven op. Als iemand iedere dag een lange rit met de metro maakt, is het heel goed mogelijk dat het risico op gehoorschade en tinnitus (oorsuizen) heel hoog is.”

De oplossing

Peter Rogers van het Institute of Acoustics, drukt TfL op het hart te werken aan stillere rijtuigen. “Dat hebben we gedaan voor de trein, dus dat zouden we voor de Londense metro ook moeten doen. Het geeft een prettigere, rustigere ervaring,” zegt hij.

Het aanpakken van de bron van het probleem is natuurlijk het beste, maar daarop wachten is onverstandig. Dat begrijpt ook reiziger Roberta Lenart, die nu oordopjes draagt tijdens haar ritje met de metro. Ze zegt: “Het is een oorverdovend lawaai. Als je één of twee ritten per dag maakt stapelt het zich op. Daarom draag ik gehoorbescherming.

Gehoorbescherming van CoolSafety

Ook volgens CoolSafety is het dragen van goede gehoorbescherming de beste oplossing. En dat hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Wij verkopen verschillende soorten oordopjes met een opbergdoosje erbij, dat je supermakkelijk meeneemt op reis. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Alpine Plug and Go en naar de Thunderplugs PRO. Kinderen kunnen het beste gebruik maken van een oorkap. Als je kiest voor een opvouwbare, zoals de Alpine Muffy, dan neem je ‘m heel makkelijk mee in je tas. Zo wordt een weekendje weg in de Britse hoofdstad ineens een stuk leuker!

Bron: BBC.com

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *