Schuimoordopjes, filterplugs, wattenpropjes… Al die soorten oordopjes: wat is het verschil?

Op 5 februari 2018 plaatste de Almelose editie van Tubantia een artikel online waarin een KNO-arts in aanloop naar carnaval waarschuwde voor het gebruik van ‘verkeerde gehoorbescherming’. De arts: “Veel mensen kopen van die [schuimrubberen] herriestoppers. Die helpen onvoldoende. In plaats van watten of schuimdoppen, heb je doppen met een geluidsfilter nodig.” Klopt dat wel? Dempen schuimrubberen oordopjes inderdaad minder dan filteroordopjes? Wanneer gebruik je de verschillende soorten oordopjes eigenlijk? CoolSafety interviewt gehoorbeschermingsexpert Henrico de Bruin en zoekt het uit. Lees de uitleg van de expert of scroll meteen naar beneden voor onze eindconclusie!

Hoi Henrico, fijn dat je ons wat meer uitleg kunt geven! Vertel, wat is precies het verschil tussen schuimoordopjes en filterplugs?

Schuimrubberen oordoppen zorgen voor een algehele demping. Dat betekent dat ze alle geluid dat je oren binnenkomt wegfilteren. Ze dempen ook meer decibel dan oordopjes met een filter. Oordopjes met een filter worden vaak gebruikt om alleen het storende achtergrondgeluid te dempen. Zo bestaan er filteroordopjes die wel het schadelijke randje van de muziek afhalen, maar de muziek zelf blijft hoorbaar. En om te slapen kan je kiezen voor een filteroordopje dat het gesnurk van je partner wel buitensluit, maar het geluid van je wekker of je huilende baby niet. Veel filteroordopjes hebben zelfs een zogenaamd ‘akoestisch filter’, wat betekent dat ze stemgeluid juist wel door blijven laten. Zo kan je gewoon een gesprek voeren met oordoppen in.

Wil je dus zoveel mogelijk geluid dempen, dan kies je best voor een schuimoordopje, terwijl je een filterplug moet hebben als je alleen specifiek geluid buiten wilt sluiten.”

En, even voor de duidelijkheid, beide soorten oordopjes beschermen je gehoor dus?

“Ja, zeker weten. Het is onzin dat schuimrubberen herriestoppers onveilig zouden zijn. Sterker nog, ze dempen vaak meer lawaai dan filteroordopjes. De gemiddelde demping van een schuimplug ligt op 35dB, met uitschieters naar soms wel 39dB. Een filteroordopje daarentegen dempt gemiddeld slechts 20dB, maximaal 22dB. Dat kan soms juist heel handig zijn, hoor, daar niet van. Ik benoemde eerder al situaties waarin je bepaald geluid nog wilt kunnen horen. Maar het is dus hartstikke onjuist dat schuimoordopjes te weinig zouden dempen, het tegenovergestelde is waar. En wist je trouwens dat het onmogelijk is om alle geluid helemaal te dempen?

Welke nadelen kleven er dan eventueel wel aan het gebruik van schuimoordopjes?

“Dat zijn er verschillende. De hoge demping wordt door veel mensen als fijn ervaren, maar kan juist een nadeel zijn als er ook geluid is dat je wilt blijven horen. Het is bijvoorbeeld erg moeilijk om met iemand te praten als je deze oordopjes in hebt. Daar komt bij dat schuimrubberen doppen geen vlakke demping hebben. Ze zijn gevoeliger voor verschillen in frequentie. Hoge tonen worden beter gedempt dan lage tonen. Daardoor klinkt muziek een stuk minder mooi als je schuimrubberen oordoppen in hebt, dan wanneer je geen gehoorbescherming draagt of speciaal ontworpen muziekpluggen.

Ook moet je van schuimoordopjes iedere keer een nieuw paar gebruiken, want je kunt ze niet schoonmaken. Het is niet hygiënisch om schuimoordopjes opnieuw te gebruiken, want er kunnen zich bacteriën verzamelen in het materiaal. Die veroorzaken oorontsteking als je de oordopjes te lang gebruikt. Tenslotte mogen schuimoordoppen absoluut niet nat worden, want dan passen ze niet goed meer.”

En aan filterdopjes?

“Filterdopjes zorgen ervoor dat het geluid mooi blijft, maar wel minder wordt gedempt. In omgevingen met veel herrie kan je dus nog steeds last hebben van het lawaai. Ook zijn filterdoppen wat duurder in aanschaf. Dat kan een nadeel zijn, ook al compenseren ze de prijs ruimschoots in hun levensduur.”

Zijn er ook plekken waar je de ene gehoorbeschermer absoluut niet mag gebruiken, en de andere absoluut wel?

“Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden, ja. Ten eerste is er de demping. Zoals gezegd moet je in omgevingen met heel veel lawaai kiezen voor een schuimplug, simpelweg omdat filteroordoppen de herrie daar niet altijd terugbrengen tot een veilig niveau. 20dB demping is immers niet altijd voldoende om onder de veilige grens van 85dB te komen.

Daar staat tegenover dat het soms juist gevaarlijk is om te veel geluid te dempen. In het verkeer wil je bijvoorbeeld nog wel de auto’s om je heen kunnen horen. Stel dat je een oordopje zoekt voor op de motor, dan doe je er dus goed aan een speciale filterplug voor motorrijders te nemen. Die sluit wel het lawaai van de windruis buiten, maar zorgt ervoor dat je nog steeds de auto’s om je heen en het eventuele geluid van een waarschuwingssignaal kunt horen.

Bijzondere gevallen, zoals kinderen met buisjes in hun oren die willen gaan zwemmen, vereisen meer persoonlijk advies. Het gebruik van bepaalde soorten oordopjes is daar zeker mogelijk, maar moet goed op de persoon worden afgestemd.

Vast staat in ieder geval dat je nooit watjes moet gebruiken. Die dempen het geluid onvoldoende, ze gaan pluizen wat een oorontsteking kan veroorzaken en ze kunnen te diep in je oor terecht komen, met alle gevolgen van dien.”

Hoe zit het met comfort: welke soorten oordoppen zitten het lekkerst?

“Dat verschilt per persoon. Qua pasvorm zitten de filterdopjes door hun zachte lamellen vaak beter dan de wat stuggere schuimdoppen, maar niet iedereen vindt de harde filters prettig. Je kunt daar bijvoorbeeld last van hebben als je op je zij ligt te slapen.

Dan kunnen schuimoordoppen dus weer prettiger zijn, maar ook die vindt niet iedereen fijn. Ze moeten precies goed passen, want anders vallen ze uit of gaan ze juist knellen. Als dat het geval is, is ook meteen de demping niet meer gegarandeerd. De pasvorm komt dus best nauw. Zeker schuimoordopjes die worden gekocht bij de drogisterij zitten vaak niet lekker.

Hier moet ook bij worden vermeld dat de betere filteroordoppen tegenwoordig vaak zijn gemaakt van Thermoshape materiaal, een stofje dat zich door de warmte van je lichaam helemaal naar je oor vormt. Je voelt daardoor nauwelijks meer dat je ze in hebt. Heel veel mensen vinden dat fijn. Maar er zijn ook mensen die juist liever de weerstand van een plug in hun oor willen voelen, omdat ze zich dan beter beschermd voelen. Iedereen kiest dus voor zichzelf wat ‘ie het lekkerst vindt zitten.”

En financieel gezien? Van welke soorten oordopjes wordt mijn portemonnee het blijst?

“Ook dat ligt helemaal aan je situatie. Wegwerpoordopjes van schuimrubber zijn goedkoper in aanschaf dan herbruikbare filterplugs. Je koopt bijvoorbeeld al 25 paar oordopjes voor ongeveer een tientje. De goedkoopste filteroordopjes beginnen pas bij die prijs. Toch betaalt zich dat uiteindelijk terug. Stel je voor dat je oordopjes zoekt om mee te slapen, dan doe je dus nog geen maand met 25 wegwerpplugs, terwijl je voor ongeveer dezelfde prijs een setje Alpine Sleepsoft-oordopjes koopt waar je zo meer dan een jaar mee doet. Kortom: als je slechts heel af en toe gehoorbescherming gebruikt, zijn schuimplugs goedkoper, maar het is al heel gauw lucratief om naar herbruikbare filterplugs te gaan kijken.”

Om over het voordeel voor het milieu nog maar te zwijgen…

“Precies. Het is natuurlijk een stuk duurzamer om niet iedere keer nieuwe gehoorbescherming te hoeven pakken…”

Kan je tenslotte voor ons samenvatten welke soorten oordopjes we het beste kunnen gebruiken in welke situatie?

“Natuurlijk. Over schuimoordopjes kan ik kort zijn: die zijn eigenlijk alleen de beste keuze als je heel veel geluid wilt dempen, zoals in industriële omgevingen of tijdens het slapen met veel lawaai om je heen, of als je slechts sporadisch  van gehoorbescherming gebruik maakt. Je kunt in dat geval het beste een assorti-pakket oordopjes bestellen, zodat je kunt passen welke het lekkerst zit. Schuimoordopjes hebben we ook in de bekende blauwe, traceerbare variant, zodat ze veilig in de voedselindustrie kunnen worden gebruikt, en we hebben schuimoordopjes met een koordje eraan.

In alle andere situaties kan je beter kiezen voor een speciaal gemaakt filteroordopjes. Wij verkopen speciale filteroordoppen voor zwemmen, motorrijden, vliegen, muziek maken, feesten en surfen. Ook voor slapen in omgevingen waar niet al te veel lawaai is of als je het belangrijk vindt om toch de geluiden om je heen nog een beetje te horen, is een filteroordopje een voor de hand liggende keuze. Je kunt dan bijvoorbeeld de Alpine Sleepsoft nemen. Kinderen kiezen over het algemeen liever voor een oorkap, maar als een kind een oordopje wil dan zijn de Alpine Pluggies heel geschikt.

Tenslotte hebben we verschillende soorten oordopjes met filter, met allerlei extra functies. De 3M EAR Switch Protection Plug is bijvoorbeeld heel handig als je van dempingsgraad wil kunnen wisselen zonder het oordopje uit je oor te halen. Hij biedt je de mogelijkheid om een lichte of juist een zware demping te gebruiken. En we hebben ook de Weststone UM 10. Dat is een supergeavanceerd oordopje dat je kan verbinden met je muziekinstrument. Het dempt dus het geluid van buitenaf wel, maar je kunt jezelf nog steeds horen spelen of zingen.”

Bedankt voor je advies, Henrico! En als mensen meer willen weten, wat moeten ze dan doen?

“Dan mogen ze mij natuurlijk bellen of mailen. Ze kunnen gewoon contact opnemen met CoolSafety en naar Henrico de Bruin vragen. Ik help iedereen met plezier en vertel met liefde meer over de vele verschillende soorten oordopjes!”

 

Print Friendly, PDF & Email

6 gedachten over “Schuimoordopjes, filterplugs, wattenpropjes… Al die soorten oordopjes: wat is het verschil?”

  1. Interessante en belangrijke informatie! Die ga ik zeker gebruiken voor de toekomst om mijn eigen gehoorbeschemers te kiezen. Ik zal eventueel Henrico bellen voor advies!

  2. Goed Artikel.
    Binnenkort ga ik mijn motor weer uit de garage halen, ga die speciale motoroordopjes eens proberen normaal altijd schuimoordopjes gehad.

    1. Ik heb harde en zachte otoplastieken gehad. Beide per ongeluk weggegooid. Bewaar ze altijd in het bijgeleverde doosje. Nooit in een plastic zakje of stukje keukenrol, dan verdwijnt het onbedoeld in de prullenbak. Vandaag weer na jaren noodgedwongen weer met schuimdopjes gereden. HEERLIJK. Geen zere oren na 2 uur rijden en een topdemping, waardoor ik minder moe werd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *