Weg met die ‘watzeggie?!’: 9 tips voor een gezond gehoor

Je let op je lijn, drinkt alleen in het weekend nog een wijntje en je probeert elke dag even een frisse neus te halen. Kortom, je zorgt goed voor je lichaam. Lekker bezig! Maar je oren zijn ook onderdeel van je lijf, en die worden vaak vergeten. Jammer, want er zijn een paar supersimpele trucs die ervoor zorgen dat je waarschijnlijk nog heel wat jaartjes van ze kunt genieten. Weten wat jij kan doen om je gehoor te verbeteren en je oren af en toe in de watten te leggen? Lees onze negen tips!

1. Vitamines, mineralen en ander lekkers

Iedereen weet dat abs are made in the kitchen, en dat geldt ook voor gezonde oren. Wat je eet is rechtstreeks van invloed op de kwaliteit van je gehoor. Neem nou vitamine B3: als je daar een tekort aan hebt, gaan je oren rap achteruit. Vitamine B3 is namelijk essentieel voor een gezonde werking van het zenuwstelsel en zenuwen zitten ook in je oren. Bijvoorbeeld in het slakkenhuis: daar bevindt zich de achtste hersenzenuw die geluidsgolven omzet in begrijpelijke informatie. Heb je last van oorsuizen of tinnitus, dan is goede voeding nog belangrijker. Je moet dan bijvoorbeeld minder zout en minder cafeïne gebruiken. Die twee stoffen zijn namelijk hartstikke slecht voor je oren.

2. Eindelijk een goeie reden om te stoppen met roken

Als gele tanden, een slechte adem, blindheid en longkanker je nog niet hadden overtuigd, dan doen wij dat bij deze wel: stoppen met roken is echt een must als je je oren goed wilt houden. De Universiteit Antwerpen heeft onderzocht wat de invloed is van roken op je gehoor, en de uitkomsten daarvan waren niet mals. Mensen die tien jaar lang een pakje per dag rookten, hoorden tien tot vijftien decibel minder. Als je weet hoe decibels werken, weet je dat dat een enorm verschil is. Het kan betekenen dat je op latere leeftijd je kleinkinderen niet kunt horen praten. Da’s niet niks, toch? Gauw die troep in de prullenbak, dus. Je oren zullen je dankbaar zijn.

3. Pas op met al te intensief sporten

Als je je spieren op de verkeerde manier al te erg aanspant, kan dat een ongezonde druk op je binnenoor geven. Dat werkt gehoorschade in de hand. Zware pompoefeningen zijn bijvoorbeeld berucht, maar als je echt gevoelige oren hebt kan ook een te hoge hartslag door verkeerde conditietraining al schadelijk zijn. Is dat nou een goed excuus om te stoppen met sporten? Tuurlijk niet, you wish! Niet sporten is nog slechter voor je oren. Maar je moet wel uitkijken. Zorg dat je een goede ademhaling volhoudt en luister naar je lichaam, belast het niet te heftig. Kijk tenslotte uit met klappen tegen het oor, zoals bij boksen, en gebruik gehoorbescherming als lawaai een issue is, zoals in de schietsport.

4. Vlieg voorzichtig

We schreven er al eens eerder over: in het vliegtuig moet je je oren een beetje extra aandacht geven. Niet omdat vliegen schadelijk is voor je gehoor, want dat is het niet, maar wel omdat het oncomfortabel kan zijn. Het verschil in luchtdruk kan oorpijn geven. Als het vliegtuig opstijgt, dan daalt de luchtdruk namelijk, terwijl de druk achter je trommelvlies hetzelfde blijft. Je trommelvlies bolt daardoor op. Bij het landen gebeurt het tegenovergestelde. De druk van buiten wordt hoger, terwijl de lucht achter je trommelvlies zich net had aangepast. Je trommelvlies zuigt zich dan dus naar binnen toe. Dit probleem kan je verhelpen door oordopjes te dragen die de drukverschillen opvangen. Je kunt ook besluiten om een neusspray te gebruiken vlak voor de vlucht. De druk in je oren regel je namelijk mede via je neus en als die vrij is, gaat dat allemaal een stuk makkelijker.

5. De goeie oordopjes

Om je oren blij te houden is het natuurlijk essentieel om goede gehoorbescherming te dragen. Dat zeggen we niet alleen omdat wij graag veel oordopjes willen verkopen (hoewel we dat natuurlijk wel graag willen…) maar ook omdat het gewoon echt zo is: lawaai is de nummer één veroorzaker van schade aan je gehoor. Om dat te voorkomen gebruik je oordoppen, maar je moet wel goed opletten dat je de juiste hebt. Oordopjes moeten goed passen. Er zijn er veel verschillende, dus we kunnen ons best voorstellen dat je het lastig vindt om te kiezen. Dit artikel over de verschillende soorten gehoorbescherming kan je wellicht helpen!

6. Track je decibels met een app

Perfect passende oordoppen op zak hebben heeft natuurlijk weinig zin als je niet weet wanneer je ze in moet doen. Maar laat er nou net naast die oordoppen een toffe smartphone zitten! Zeg nou zelf, die heb je. Gebruik ‘m dan ook goed en download een Decibel Tracker. Zo’n app vertelt je precies wanneer het geluid om je heen schadelijk is, hoe lang je veilig blootoors rond kunt lopen en wanneer je oordoppen toch echt in moeten. Sound Meter is een goed voorbeeld van zo’n app. Doen!

7. Gebruik een koptelefoon in plaats van oortjes

Soms is het verstandig om je muziekgenot even voor jezelf te houden – spaart je een hoop burenruzies uit. Veel mensen grijpen dan naar de zogenaamde ‘in-ear’-koptelefoon: van die kleine oortjes die je als ’t ware inplugt. Maar dat is eigenlijk helemaal niet zo verstandig. Die oortjes zitten namelijk hartstikke dicht bij je trommelvlies, waardoor dat veel hardere klappen te verwerken krijgt. Met dat soort oortjes in is geluid vaak wel 7 tot 9dB harder dan wanneer je het zonder oortjes zou beluisteren! Daarom kan je beter een koptelefoon opzetten die je over je oren heen draagt. Je zet het geluid dan veel minder snel ongemerkt te hard en dat is een stuk beter voor je gehoor.

8. Ga ’s buurten bij je huisarts

Moest je toch nog langs de huisarts voor die ingegroeide teennagel of voor dat wondje dat nou toch echt een ongezonde kleur begint te krijgen? Laat dan meteen even naar je oren kijken. Het is zo gepiept en wie weet blijkt er ook fysiek nog wel het een en ander aan je oren te kunnen verbeteren. Misschien zit er wel iets in. Een teveel aan oorsmeer, bijvoorbeeld. Dat komt hartstikke vaak voor. Of het hoofdje van dat ene legopoppetje, dat je al maanden kwijt bent. Is een stuk zeldzamer, maar wie weet. Elke blokkade van je oor kan zorgen voor gehoorverlies en in ergere gevallen zelfs voor ontstekingen, die op hun beurt ook je hoorvermogen weer niet ten goede komen.

9. Geef gehoor aan je vermoeide oren

Tenslotte geldt ook voor je oren het eeuwenoude mantra ‘rust, reinheid, regelmaat’. Heb je een dag in een drukke omgeving gebivakkeerd of ben je ’s avonds naar een te gek rockconcert geweest, dan moeten je oren daarvan even bijkomen. Gun ze die rust. Luister bijvoorbeeld een dagje geen muziek of zoek op je werk een kalm plekje op. Als je je oren af en toe verwent met stilte zullen ze je dat zeker in dank afnemen. Combineer ’t met de andere tips en je hoeft een stuk minder vaak ‘watzeggie?!’ te roepen!

Bron: www.vrt.be

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *