Gehoorbescherming bij een MRI-scan, wat is verstandig?

MRI is een afkorting van het Engelse begrip Magnetic Resonance Imaging. Dat betekent dat met behulp van een sterke magneet en radiogolven afbeeldingen van je lichaam worden gemaakt. De MRI-scan maakt tijdens het onderzoek harde kloppende geluiden. Dat kan vervelend voor je zijn. Daarom is het handig om een oorkap of oordop te dragen, maar wat is nou precies goed en waar moet je op letten?

Wat is een MRI-scan precies?

Een MRI is een zeer precieze scan van het lichaam waar allerlei ziekten mee kunnen worden opgespoord. Je komt op een smalle tafel te liggen en krijgt een hoofdsteun, daarna word je een langwerpige, smalle cilinder ingeschoven. Deze tunnel is de magneet. Een MRI-scan duurt tien minuten tot een uur, dat verschilt per soort MRI.

Er bestaan open en gesloten MRI-scans. Bij een open MRI-scan zijn bijvoorbeeld je hoofd en voeten vrij. Bij een gesloten MRI-scan lig je helemaal in de tunnel. De MRI geeft dreunende, metalige geluiden af die de 100 dB ruim overstijgen. Daardoor is de procedure erg onplezierig. Het wordt dan ook erg aangeraden om gehoorbescherming te dragen.

Wat voor gehoorbescherming?

Tijdens een MRI-scan komen er geluiden vrij van boven de 100 dB! Zeker bij langere scans kan je dus gehoorschade oplopen – kijk maar in de onderstaande tabel. Daarom moet het geluid worden gedempt tot een veilig niveau van 85dB. Je kunt het beste kiezen voor een schuimrubberen oordop of een oorkap, omdat die het beste dempen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Oordop of oorkap?

Als je een oordop wilt dragen, zijn de schuimrubberen oordoppen het beste. Deze oordoppen hebben een algehele demping. Dat betekent dat ze al het geluid dat binnenkomt dempen. Andere oordoppen hebben geen algehele demping. Meer informatie over de verschillen van oordoppen kan je hier vinden.

Gemiddeld dempt een schuimrubberen oordop tussen de 35 en 39 dB. Goede schuimrubberen oordoppen zijn onder andere de EAR SOFT FX of de Uvex X-Fit. Het is erg belangrijk  dat je de goede maat draagt, anders beschermt de oordop je niet. Weet je niet welke maat je nodig hebt? Dan kan je altijd even contact met ons opnemen voor informatie!

Draag je liever een oorkap? Kan ook. Bij baby’s wordt het sowieso aangeraden om een oorkap te dragen in plaats van een oordop. De gehoorgangen van baby’s zijn  nog in de groei en door te grote oordoppen kan de baby last krijgen van oorpijn. Het is belangrijk dat de oorkap  geen metaal bevat, omdat er anders een storing komt bij de magnetische velden en korte radiogolven.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

MRI-scans bij baby’s

Bij baby’s is het erg lastig om een MRI-scan te maken, probeer maar eens een baby stil te laten liggen! Daarom wordt het vaak gedaan als de baby slaapt, maar dat is lang niet zo gemakkelijk met al die harde geluiden. Het is erg verstandig én prettig voor de baby om een goede oorkap aan te schaffen voor een MRI-scan, zoals de Alpine Muffy Baby. Deze oorkap heeft een dempingswaarde van 23 dB en is vrij van metaal en daarom super geschikt voor een MRI-scan.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

MRI-scans bij kinderen

Bij kinderen is het al een stukje makkelijker om een MRI-scan te maken. In tegenstelling tot baby’s zijn kinderen vaak een stuk rustiger. Om het kind goed voor te bereiden is het handig om het kind alvast een CD uit te laten zoeken en een mooie knuffel om mee te nemen. Let wel op dat er geen metaal in de knuffel zit!

Voor kinderen is het net zo belangrijk als voor baby’s en volwassenen om goede gehoorbescherming te dragen, omdat de geluiden erg vervelend kunnen zijn. Daarom kan je een oorkap nemen die ook nog eens op andere momenten ingezet kan worden, zoals de CoolKid! oorkap. De CoolKid! oorkap heeft een dempingswaarde van 28dB en is ook nog eens super cool! Oordoppen worden bij kinderen ook niet geadviseerd, omdat de gehoorgangen van kinderen nog in de groei zijn. Mocht een oordop tóch de voorkeur hebben kan je het beste gaan voor de Alpine Pluggies of de Macks Pillow Soft Kind.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

MRI-scans bij volwassenen

Bij volwassenen denk je dat een MRI een stuk makkelijker verloopt, maar niets is minder waar. Zelfs volwassenen kunnen ontzettend veel last hebben van de harde geluiden van de MRI. Daarom is het voor volwassenen ook belangrijk om goede gehoorbescherming te dragen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor de Howard Leight Viking V1 oorkap, met een dempingswaarde van 30dB en vrij van metaal en daarom uitermate geschikt voor een MRI-scan. Toch liever oordopjes? Kies dan voor de EAR SOFT FX of de Uvex X-Fit.

Ik ben erg gevoelig voor harde geluiden, wat kan ik het beste kiezen?

Als je snel last hebt van harde geluiden, is een MRI natuurlijk ook niet prettig! Je kan dan het beste kiezen voor de Howard Leight Viking V1 oorkap, die heeft de hoogste dempingswaarde. Je kan er ook voor kiezen om een oordop én een oorkap te dragen, dit biedt extra demping. De extra demping is ongeveer 5dB, maar dat geldt alleen als het geluid boven de 105dB uitkomt. Meer weten over het combineren van gehoorbescherming? Lees dan dit blog!

Welke schuimrubberen oordop moet ik kiezen?

Er zijn heel veel verschillende oordoppen die je kan kiezen. Mocht je nou niet weten welke goed bij je past, kan je altijd even contact met ons opnemen. Ook bieden wij een Assorti pakket aan. Daarin vind je vijftien paar oordoppen. Deze kan je allemaal uittesten om te kijken welke jij het beste vindt zitten!

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Welke oorkap moet ik kiezen?

Wij bieden súperveel oorkappen aan, maar ze zijn lang niet allemaal geschikt voor een MRI-scan. Omdat je bij een MRI-scan absoluut geen metalen delen in de oorkap mag hebben is het belangrijk om de juiste te nemen! Zoals al eerder genoemd is de Howard Leight Viking V1 oorkap een goede keus. Mocht je toch een andere oorkap willen hebben kan je het beste even contact met ons opnemen, dan helpen wij je graag aan de beste oorkap voor een MRI.

Supertoffe informatie allemaal, maar ik weet nog steeds niet wat ik nou moet kiezen….

Mocht je nog geen idee hebben wat nou het beste voor jou werkt, kan je altijd contact met ons opnemen. Wij staan altijd voor je klaar met de juiste informatie!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *