Gehoorbescherming bij een MRI-scan, wat is verstandig?

MRI is een afkorting van het Engelse begrip Magnetic Resonance Imaging. Dat betekent dat met behulp van een sterke magneet en radiogolven afbeeldingen van je lichaam worden gemaakt. De MRI-scan maakt tijdens het onderzoek harde kloppende geluiden. Dat kan vervelend voor je zijn. Daarom is het handig om een oorkap of oordop te dragen, maar wat is nou precies goed en waar moet je op letten?

Wat is een MRI-scan precies?

Een MRI is een zeer precieze scan van het lichaam waar allerlei ziekten mee kunnen worden opgespoord. Je komt op een smalle tafel te liggen en krijgt een hoofdsteun, daarna word je een langwerpige, smalle cilinder ingeschoven. Deze tunnel is de magneet. Een MRI-scan duurt tien minuten tot een uur, dat verschilt per soort MRI.

Er bestaan open en gesloten MRI-scans. Bij een open MRI-scan zijn bijvoorbeeld je hoofd en voeten vrij. Bij een gesloten MRI-scan lig je helemaal in de tunnel. De MRI geeft dreunende, metalige geluiden af die de 100 dB ruim overstijgen. Daardoor is de procedure erg onplezierig. Het wordt dan ook erg aangeraden om gehoorbescherming te dragen.

Wat voor gehoorbescherming?

Tijdens een MRI-scan komen er geluiden vrij van boven de 100 dB! Zeker bij langere scans kan je dus gehoorschade oplopen – kijk maar in de onderstaande tabel. Daarom moet het geluid worden gedempt tot een veilig niveau van 85dB. Je kunt het beste kiezen voor een schuimrubberen oordop of een oorkap, omdat die het beste dempen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Oordop of oorkap?

Als je een oordop wilt dragen, zijn de schuimrubberen oordoppen het beste. Deze oordoppen hebben een algehele demping. Dat betekent dat ze al het geluid dat binnenkomt dempen. Andere oordoppen hebben geen algehele demping. Meer informatie over de verschillen van oordoppen kan je hier vinden.

Gemiddeld dempt een schuimrubberen oordop tussen de 35 en 39 dB. Goede schuimrubberen oordoppen zijn onder andere de EAR SOFT FX of de Uvex X-Fit. Het is erg belangrijk  dat je de goede maat draagt, anders beschermt de oordop je niet. Weet je niet welke maat je nodig hebt? Dan kan je altijd even contact met ons opnemen voor informatie!

Draag je liever een oorkap? Kan ook. Bij baby’s wordt het sowieso aangeraden om een oorkap te dragen in plaats van een oordop. De gehoorgangen van baby’s zijn  nog in de groei en door te grote oordoppen kan de baby last krijgen van oorpijn. Het is belangrijk dat de oorkap  geen metaal bevat, omdat er anders een storing komt bij de magnetische velden en korte radiogolven.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

MRI-scans bij baby’s

Bij baby’s is het erg lastig om een MRI-scan te maken, probeer maar eens een baby stil te laten liggen! Daarom wordt het vaak gedaan als de baby slaapt, maar dat is lang niet zo gemakkelijk met al die harde geluiden. Het is erg verstandig én prettig voor de baby om een goede oorkap aan te schaffen voor een MRI-scan, zoals de Alpine Muffy Baby. Deze oorkap heeft een dempingswaarde van 23 dB en is vrij van metaal en daarom super geschikt voor een MRI-scan.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

MRI-scans bij kinderen

Bij kinderen is het al een stukje makkelijker om een MRI-scan te maken. In tegenstelling tot baby’s zijn kinderen vaak een stuk rustiger. Om het kind goed voor te bereiden is het handig om het kind alvast een CD uit te laten zoeken en een mooie knuffel om mee te nemen. Let wel op dat er geen metaal in de knuffel zit!

Voor kinderen is het net zo belangrijk als voor baby’s en volwassenen om goede gehoorbescherming te dragen, omdat de geluiden erg vervelend kunnen zijn. Daarom kan je een oorkap nemen die ook nog eens op andere momenten ingezet kan worden, zoals de CoolKid! oorkap. De CoolKid! oorkap heeft een dempingswaarde van 28dB en is ook nog eens super cool! Oordoppen worden bij kinderen ook niet geadviseerd, omdat de gehoorgangen van kinderen nog in de groei zijn. Mocht een oordop tóch de voorkeur hebben kan je het beste gaan voor de Alpine Pluggies of de Macks Pillow Soft Kind.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

MRI-scans bij volwassenen

Bij volwassenen denk je dat een MRI een stuk makkelijker verloopt, maar niets is minder waar. Zelfs volwassenen kunnen ontzettend veel last hebben van de harde geluiden van de MRI. Daarom is het voor volwassenen ook belangrijk om goede gehoorbescherming te dragen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor de Howard Leight Viking V1 oorkap, met een dempingswaarde van 30dB en vrij van metaal en daarom uitermate geschikt voor een MRI-scan. Toch liever oordopjes? Kies dan voor de EAR SOFT FX of de Uvex X-Fit.

Ik ben erg gevoelig voor harde geluiden, wat kan ik het beste kiezen?

Als je snel last hebt van harde geluiden, is een MRI natuurlijk ook niet prettig! Je kan dan het beste kiezen voor de Howard Leight Viking V1 oorkap, die heeft de hoogste dempingswaarde. Je kan er ook voor kiezen om een oordop én een oorkap te dragen, dit biedt extra demping. De extra demping is ongeveer 5dB, maar dat geldt alleen als het geluid boven de 105dB uitkomt. Meer weten over het combineren van gehoorbescherming? Lees dan dit blog!

Welke schuimrubberen oordop moet ik kiezen?

Er zijn heel veel verschillende oordoppen die je kan kiezen. Mocht je nou niet weten welke goed bij je past, kan je altijd even contact met ons opnemen. Ook bieden wij een Assorti pakket aan. Daarin vind je vijftien paar oordoppen. Deze kan je allemaal uittesten om te kijken welke jij het beste vindt zitten!

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Welke oorkap moet ik kiezen?

Wij bieden súperveel oorkappen aan, maar ze zijn lang niet allemaal geschikt voor een MRI-scan. Omdat je bij een MRI-scan absoluut geen metalen delen in de oorkap mag hebben is het belangrijk om de juiste te nemen! Zoals al eerder genoemd is de Howard Leight Viking V1 oorkap een goede keus. Mocht je toch een andere oorkap willen hebben kan je het beste even contact met ons opnemen, dan helpen wij je graag aan de beste oorkap voor een MRI.

Supertoffe informatie allemaal, maar ik weet nog steeds niet wat ik nou moet kiezen….

Mocht je nog geen idee hebben wat nou het beste voor jou werkt, kan je altijd contact met ons opnemen. Wij staan altijd voor je klaar met de juiste informatie!

Print Friendly, PDF & Email

6 gedachten over “Gehoorbescherming bij een MRI-scan, wat is verstandig?”

  1. Goededag Rob,

   Hartelijk bedankt voor je reactie.
   Onze CoolKid Oorkappen zijn bedoeld voor kinderen vanaf 3 jaar. Ik vermoed dat je het verkeerde product hebt besteld! Ik heb jouw vraag meteen doorgestuurd naar onze klantenservice. Zij zullen contact met je opnemen.

   Hopelijk heb ik je voldoende geïnformeerd.

   Met vriendelijke groet,
   Jim van CoolSafety

 1. Waarom maken ze geen. MRI apparaat zónder die harde geluiden? Ze kunnen zoveel tegenwoordig.. Ik heb ass en ben overgevoelig voor harde geluiden Ben blij dat ik nog nooit een MRI heb gehoeven, want heb ook claustrofobie…

  1. Een mri werkt met resoneren geluidsgolven. Je hebt dus geluid nodig om beeld te kunnen maken. Waarom dat zo hard moet weet ik ook niet eigenlijk. Wie weet vind men ooit nog eens een mri met minder geluid uit. De tunnel is gelukkig open aan beide kanten en nog best wel breed, ik weet niet hoe het werkt met claustrofobie, maar misschien is het fijn te weten dat je er altijd uit kan. Prettig in elk geval dat je nog nooit een mri hoefde, ik heb er al tientallen gehad van mijn hoofd, ik vind het niet eng of vermelden, val zelfs een beetje in slaap van de herhalende geluiden.

 2. Hoe zit het met gehoorbeschadiging bij een ongeboren baby in de buik van de moeder wanneer zij in de mri moet? Kan het kind gehoorschade oplopen?

  1. Hoi Sharon, wat een ontzettend goeie vraag! Ik wist het antwoord niet, dus ik ben voor je op onderzoek uitgegaan en heb onze gehoorbeschermingsexperts geraadpleegd. Wat blijkt: er is daadwerkelijk wetenschappelijk onderzoek verricht naar deze kwestie, en het resultaat daarvan was dat het lawaai van een MRI-scanner géén schadelijke invloed heeft op het gehoor van het ongeboren kindje. De buikwand en baarmoeder filteren ongeveer 30dB weg, en dat is voldoende om te beschermen tegen het meeste kortdurende lawaai. Met langduriger blootstelling aan herrie (bijvoorbeeld tijdens een acht uur durende werkdag) moet je wel oppassen – dat kan zorgen voor gehoorschade bij zowel moeder als kind en vroeggeboorte – maar dat is in het geval van een MRI-scan niet aan de orde. In principe zou een MRI-scan dus veilig moeten zijn voor het gehoor van het ongeboren kindje. Ik wil je wel op het hart drukken dat dit een medische situatie is en wij geen artsen zijn. Ik zou deze vraag dan ook altijd stellen aan je behandelend arts, voordat je een scan ondergaat, want onze adviezen zijn te algemeen om in elke situatie definitief uitsluitsel te geven. Nogmaals bedankt voor je goede vraag! ^Mirre

   NB: Het onderzoek dat ik heb geraadpleegd heet ‘Neonatal Cochlear Function: Measurement after Exposure to Acoustic Noise during in Utero MR Imaging’ en is uitgevoerd door Michael J. Reeves, Marian Brandreth, Elspeth H. Whitby, Anthony R. Hart, Martyn N. J. Paley, Paul D. Griffiths en John C. Stevens. Het werd op 1 december 2010 gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Radiology. Hier is de samenvatting die de onderzoekers zelf hebben gepubliceerd:

   To establish whether fetal exposure to the operating noise of 1.5-T magnetic resonance (MR) imaging is associated with cochlear injury and subsequent hearing loss in neonates.The study was performed with local research ethics committee approval and written informed parental consent. Neonatal hearing test results, including otoacoustic emission (OAE) data, were sought for all neonates delivered in Sheffield who had previously undergone in utero MR imaging between August 1999 and September 2007. The prevalence of hearing impairment in these neonates was determined, with corresponding 95% confidence intervals calculated by using the binomial exact method, and mean OAE measurements were compared with anonymized local audiometric reference data by using the t test. One hundred three neonates who had undergone in utero MR imaging were identified; 96 of them had completed hearing screening assessment. Thirty-four of these babies were admitted to the neonatal intensive care unit (NICU), and one of them had bilateral hearing impairment. The prevalence of hearing impairment was 1% (one of 96; 95% confidence interval: 0.03%, 5.67%), which is in accordance with the prevalence expected, given the high proportion of babies in this study who had been in the NICU (ie, NICU graduates). In addition, for the well babies, there was no significant difference in mean OAE cochlear response compared with that for a reference data set of more than 16 000 OAE results. When NICU graduates were included in the comparison, a significant difference (P = .002) was found in one of four frequency bands used to analyze the cochlear response; however, this difference was small compared with the normal variation in OAE measurements. The findings in this study provide some evidence that exposure of the fetus to 1.5-T MR imaging during the second and third trimesters of pregnancy is not associated with an increased risk of substantial neonatal hearing impairment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *