BHV – oftewel bedrijfshulpverlening – hoe, wat, waarom?

Een ongeluk of calamiteit op de werkvloer, dat kan bij elk bedrijf voorkomen. Daarom stelt de ARBO-wet dat je organisatie moet voldoen aan bepaalde BHV-veiligheidseisen. Dat zijn eisen die gelden door heel de organisatie. Het gaat hier dan niet alleen om de veiligheid van je personeel maar ook om die van klanten en bezoekers.

De BHV-cursus

Om die reden is BHV (bedrijfshulpverlening) ingevoerd. Dat houdt in dat een aantal werknemers speciaal wordt opgeleid om in te grijpen bij ongelukken en calamiteiten op de werkvloer. Denk hierbij aan vaardigheden voor EHBO maar ook brandveiligheid, risico-inventarisaties en nog veel meer.

Bij hoeveel medewerkers moet een bedrijf een opleiding volgen? En welke werknemers moeten dan zo’n opleiding volgen?

Minimum aantal werknemers

Er zijn geen minimum aantal werknemers voor een BHV-cursus. Zelfs bij één werknemer is ‘ie al verplicht. Als je echter alleen werkt, bijvoorbeeld als ZZP-er, dan vervalt de eis. Mochten er toch mensen bij je op de vloer komen zoals zoals klanten of andere bezoekers dan ben je alsnog verplicht om een opleiding te volgen en een certificaat te behalen.

Als niet aan de eisen is voldaan waar dat toch zou moeten dan kan de Inspectie Sociale Zaken flinke boetes uitdelen. Het is dus erg belangrijk dat de BHV binnen een bedrijf goed op orde is om problemen te voorkomen.

Maximum aantal BHV-ers

Een maximum aantal bedrijfshulpverleners per organisatie staat niet in de ARBO-wet.  Maar hoe weet je dan wat voldoende is? Dat ligt voornamelijk aan de risico’s binnen je organisatie. Deze risico’s zijn vastgelegd in de RI&E. Elk bedrijf (behalve de ZZP-er) is verplicht om een actueel RI&E in haar bezit te hebben.

De RI&E

RI&E staat voor risico-inventarisatie & -evaluatie en is sinds 1 januari 1994 verplicht. Ieder bedrijf moet (laten) onderzoeken of het werk op de vloer gevaarlijk of schadelijk is voor de gezondheid van de werknemers. Dit onderzoek heet een RI&E en dient schriftelijk vastgelegd te worden. Hierin staat het noodplan samen met de BHV-structuur. Er dienen in overeenstemming met dit plan altijd genoeg BHV-ers aanwezig te zijn. Hierbij dien je ook rekening te houden met absenties en vakanties.

Ben je geïnteresseerd in een BHV-cursus? Kijk dan eens bij Fort Markenbinnen. Hun cursus duurt 2 dagen. Voor een prijsopgave kan je contact met hen opnemen. Snel al je bedrijfshulpverleningsgear inslaan kan natuurlijk gewoon bij CoolSafety, check onze speciale bedrijfshulpverleningshop!

Print Friendly, PDF & Email

2 gedachten over “BHV – oftewel bedrijfshulpverlening – hoe, wat, waarom?”

  1. Goed om te weten wat de eisen zijn omtrent BHV cursussen binnen bedrijven. Het lijkt mij in ieder geval goed om dit aan te bieden aan zoveel mogelijk medewerkers. Zo vergroot je de veiligheid. Een VCA certificaat is immers ook een vereiste in bepaalde branches.

  2. Bedankt voor de goede uitleg over de BHV cursus. Ik wist niet dat dit altijd verplicht is, tenzij je als ZZP’er werkt. Voornamelijk het stukje brandveiligheid vind ik heel belangrijk, omdat ik als kind een woningbrand heb meegemaakt. Wij hebben daarom in ons bedrijfspand de brandveiligheid goed op orde, we overwegen zelfs om een droge blusleiding te kopen, aangezien het pand vrij hoog is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *