Snij jezelf niet in de vingers: nieuwe snijbestendigheidsnormen!

Bescherm jij je tere handjes regelmatig met een paar van onze finest veiligheidshandschoenen? Of heb je werknemers die dat doen? In dat geval moeten bij het horen van ‘nieuwe normen’ natuurlijk al je alarmbellen gaan rinkelen! Maar geen zorgen: in dit artikel leg ik je haarfijn uit waar je op moet letten, nu de wettelijke snijbestendigheidsnormen aangepast worden.

Over de oude snijbestendigheidsnormen

Bij de oude normering werd de snijbestendigheid aangegeven door middel van een cijfer van 1 t/m 5. Die bleken in de praktijk echter niet altijd te kloppen, omdat het niet de enige waarde representeert die voor het testen van handschoenen van belang is. Ook de ISO13997-test moet worden meegenomen. In de nieuwe snijbestendigheidsnormen gaat dat gebeuren. Maar hoe zien die normen er dan uit?

Tekst gaat verder onder afbeelding

Nieuwe situatie EN388
En hoe zit het dan met de nieuwe snijbestendigheidsnormen?

In de nieuwe snijbestendigheidsnormen staat het oude cijfer, van 1 t/m 5, nog steeds vermeld. Een handschoen met een score van 5 heeft in theorie nog steeds een betere snijbestendigheid dan een handschoen met een snijbestendigheidsscorre van 3. Maar er is nog een ander punt waar je naar moet kijken: de eerste van de twee letters die achter de vier cijfers aan komen. Die zijn nieuw! De eerste letter die je ziet staat voor de Newtonscore.

Wat is het verschil tussen het cijfer en de Newtonscore?

Ik leg het je uit. Het cijfer waar we het over hebben gehad, meet het aantal cycli dat een snijdend apparaat kan maken op de handschoen, zonder dat die kapot gaat. Die test wordt de ‘couptest’ genoemd. Maar die test is niet altijd goed, want soms is de handschoen gemaakt van een vezel die het mes dat de couptest gebruikt bot maakt. De nieuwe normen schrijven nu voor dat als dat gebeurt, er een tweede test moet worden uitgevoerd: de ISO-13997-test. Die meet hoeveel kracht er op het apparaat kan staan voordat hij stopt of kapotgaat. Kijk maar eens naar onderstaande tabel.

Met andere woorden, een handschoen met een ‘F’ als eerste letter presteert op gebied van snijbestendigheid beter dan een handschoen met een eerste letter ‘B’. Snap je?

Er zijn zelfs merken, zoals Showa, die hebben besloten om bij een handschoen met een hogere snijklasse dan ‘2’ het cijfer te vervangen door een ‘X’ en alleen van de letter uit te gaan. Het is dus hartstikke belangrijk dat je weet wat die betekenen.

En die laatste letter dan?

De laatste letter staat voor de stoottest. Dat kan een ‘X’, een ‘F’ of een ‘P’ zijn. De ‘P’ staat voor ‘pass’, een handschoen die die letter heeft is dus door de stoottest heen gekomen en beschermt goed tegen stoten. Een handschoen met een ‘F’ van ‘fail’ beschermt minder goed. Een handschoen met een ‘X’ is niet op stootbestendigheid getest.

Disclaimer

Je moet er natuurlijk altijd rekening mee houden dat handschoenen in een laboratorium zijn getest. Die omstandigheden zijn lang niet altijd hetzelfde als die in de praktijk. Gebruik bij het uitzoeken en gebruiken van veiligheidshandschoenen dus altijd je eigen gezonde verstand. En je kan natuurlijk ook altijd even contact met ons opnemen, dan voorzien we je van persoonlijk advies!

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *