Alles over lasbescherming: omdat onbeschermd lassen afgelast zou moeten worden.

Het woordgrapje in de titel is natuurlijk een béétje flauw, maar het moet wel gezegd worden: lassen zonder degelijke bescherming kan gewoon echt niet meer. Alleen moet je dan natuurlijk wel weten wat ‘degelijke bescherming’ precies inhoudt. Heel kort door de bocht is lasbescherming pas degelijk als het ervoor zorgt dat je huid nooit blootgesteld kan worden aan vonken en dat je ook geen vonken ‘op kunt vangen’. Nemen we de bocht wat ruimer, dan zijn er allerlei artikelen die je daarbij kunnen helpen. In dit artikel behandelen we dan ook precies die spullen, die jij nodig hebt om dat lastige (hihi!) karweitje in een wip af te ronden.

Laskap of -bril

Het allerbelangrijkste onderdeel van je las-pbm is natuurlijk de kap of bril, die ervoor zorgt dat je niet (permanent!) verblind wordt door de UV-straling die vrijkomt bij het lassen. We schreven eerder al een artikel over de keuze waar je wat dit betreft voorstaat: lees hier of voor jij beter kunt kiezen voor een traditionele laskap, of voor een auto-darkening laskap. Las je maar heel sporadisch of kijk je alleen over de schouder van de lasser mee, dan kan een lasschild al voldoende voor je zijn. Natuurlijk bestaan er ook lasbrillen, maar een groot nadeel daarvan is, dat ze je gezicht niet beschermen tegen vonken en vlambogen.

In je las-gezichtsbescherming zit altijd een donkergekleurd ruitje dat je ogen beschermt tegen schadelijke straling. Hoe donker dat ruitje precies is, wordt bepaald door de zogenaamde ‘shade’. Die wordt aangegeven met een nummer van vier (gewone zonnebril) tot zestien (bijna ondoorlatend). Welke shade jij nodig hebt is afhankelijk van de materialen die je gaat gebruiken, kijk maar in de tabel hieronder.

Tekst gaat verder onder tabel.

Materiaal Lasstroom (A) Shadenummer
Staal tot 40 9
Staal 40 – 80 10
Staal 80 – 175 11
Staal 175 – 300 12
Staal 300 – 500 13
Aluminium 80 – 100 10
Aluminium 100 – 175 11
Aluminium 175 – 250 12
Aluminium 250 – 350 13
Aluminium 350 – 500 14

Lasjas

De tijd dat lasjassen lomp en slecht passend waren, is ruimschoots voorbij. Tegenwoordig is een lasjas bijna sexy! En ze zijn toch nog minstens zo veilig als vroeger. Een goede lasjas past precies, is hittebestendig en heeft geen open zakken of omgeslagen manchetten waar eventuele vonken in zouden kunnen blijven hangen en gaan smeulen. Hij kan ook helemaal tot bovenaan dicht.

Lasbroek

Dan, de broek. Net zo belangrijk als de jas! Ook deze is natuurlijk helemaal hittebestendig. Pas op dat er geen omgeslagen pijpen aan de onderkant zitten, want ook daarin kan een vonkje erg veel schade aanrichten.

Handschoenen

Voor een lasser zijn de handschoenen ontzettend belangrijk. Je handen bevinden zich namelijk voortdurend heel dichtbij de hittebron. Goede handschoenen zijn gemaakt van duurzaam leer en hebben lange manchetten, die ook je polsen beschermen.

Schoenen

Ook lasschoenen zijn een hoofdstuk op zich. Ze hebben een glad afgewerkte bovenkant, ook hier weer om te voorkomen dat vonken een plekje vinden om lekker te gaan zitten branden. Ook zijn goede lasschoenen hittebestendig: je bent dus ook beschermd als het je een beetje heet onder de voeten wordt.

Schort

Een schort is feitelijk slechts een optioneel hulpmiddel. Je gebruikt dit alleen als je geen degelijke jas en broek draagt. Las je maar heel af en toe, dan kan dat best, maar als je vaker aan de slag gaat is het toch echt aan te raden voor een goede jas en broek te zorgen!

Contact

Vind je de keuze nou toch nog lastig (oei, twee keer hetzelfde flauwe grapje, dat is nog erger dan één keer!) roep dan vooral onze hulp in. We staan voor je klaar!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *