Het veiligheidsinformatieblad of de ‘MSDS’: het hoe, wat en waarom

Als je méér gaat doen dan een paar potjes simultaandammen in het lokale buurthuis, moet je al heel gauw om je eigen veiligheid gaan denken. Veel producten en materialen die je gebruikt bij bijvoorbeeld het klussen in huis, het opknappen van je boot, het houden van je dieren en het sleutelen aan je auto kunnen namelijk een gevaar opleveren voor je gezondheid. Ze zijn misschien giftig bij het inademen, of veroorzaken een allergische huidreactie. Je moet er dan voor zorgen dat je beschikt over de juiste PBM, of ‘persoonlijke beschermingsmiddelen’. Maar hoe doe je dat? Hoe weet jij welke PBM je nodig hebt? Daar komt het zogenaamde Veiligheidsinformatieblad, ook wel MSDS (Material Safety Data Sheet), in het spel.

Het veiligheidsinformatieblad

Vroeger bedachten leveranciers zelf welke informatie ze leverden bij hun product. Het kon dus zijn dat er over een stof niets werd meegedeeld, terwijl het werken ermee wel gevaar opleverde. In 1991 besloot de Europese Unie duidelijkheid aan te brengen en stelde ze de MSDS verplicht. Op dat formulier staat allerlei belangrijke informatie, zoals bijvoorbeeld de naam van de stoffen en de persoonlijke beschermingsmiddelen die je moet gebruiken als je ermee werkt. Elk gevaarlijk product beschikt over zo’n formulier, maar ze worden er niet altijd standaard bijgeleverd. Soms moet je zelf de leverancier bellen en erom vragen. Dat kan altijd, en iedere leverancier is verplicht jou het veiligheidsinformatieblad te verstrekken.

Een voorbeeld van de eerste bladzijde van een veiligheidsinformatieblad.
Tekst gaat verder onder afbeelding.

 

De juiste PBM

Je hebt het veiligheidsinformatieblad gevonden, en nu? Het veiligheidsinformatieblad is niet bedoeld voor jou als consument, om daar je eigen conclusies uit te trekken. Niet dat we geen vertrouwen hebben in je leesvaardigheden, hoor. Er komt gewoon veel specialistische kennis kijken bij het lezen van zo’n MSDS. En laten wij nou net die kennis in huis hebben! Dus wat doe je, zodra je met een veiligheidsinformatieblad in handen staat? Je belt ons, betrouwbare specialist op het gebied van persoonlijke beschermingsmiddelen. Als je ons aan de telefoon hebt, zullen wij je vragen om ons het veiligheidsinformatieblad door te mailen. Je kunt ons niet telefonisch van informatie voorzien, want dan mogen wij jou geen advies geven. Je moet het blad echt mailen.

 

En dan?

Zodra wij het blad binnen hebben, gaan wij op zoek naar het CAS-nummer. Alle gevaarlijke stoffen hebben zo’n nummer en het staat dus op het veiligheidsinformatieblad. Wij voeren dat in in onze database en de database vertelt ons welke persoonlijke beschermingsmiddelen je moet gebruiken, of je bijvoorbeeld veiligheidshandschoenen of adembescherming nodig hebt, en van welke klasse die dan moeten zijn of over welke filters die moet beschikken. Soms is de informatie in onze database niet hetzelfde als de informatie die over de benodigde PBM op het formulier staat. In zo’n geval raden we je altijd aan de hoogste vorm van bescherming te kiezen. Adviseert bijvoorbeeld het formulier een halfgelaatsmasker, en onze database een volgelaatsmasker, dan zullen we je altijd zeggen om voor een volgelaatsmasker te kiezen.

Het CAS-nummer.
Tekst gaat verder onder afbeelding.

Ons advies

Zo bouwen wij ons advies op. Ga jij dus aan de slag met een stof die mogelijk schadelijke effecten heeft? Bel ons dan en mail ons het veiligheidsinformatieblad. Dan pas kunnen wij jou een goed advies geven, en dan pas kan jij veilig aan de slag! Tenzij je wilt gaan dammen, natuurlijk. Dat kan je zonder onze hulp ook wel.

Print Friendly, PDF & Email

15 gedachten over “Het veiligheidsinformatieblad of de ‘MSDS’: het hoe, wat en waarom”

 1. Goedemorgen,

  Weten jullie vanaf wanneer diisocyanaten op MSDS bladen aangemerkt moesten worden.
  Ik zit hier met een MSDS van 2018 zonder waarschuwingen maar wel met isocyanaten

  1. Beste Marco,

   Bedankt voor je vraag!

   Helaas heb ik op dit moment geen goed antwoord op je vraag. Zou je ons eens jouw MSDS blad kunnen sturen? Dit mag naar jim@coolsafety.nl. Dan kijken wij mee en lezen we deze helemaal voor je uit.

   Ik hoor het graag!

   Met vriendelijke groet,
   Jim van CoolSafety

  1. Beste Ridouan,

   Hartelijk bedankt voor je bericht.

   MSDS-bladen worden aangeleverd door de fabrikant van het product. Ze zijn verplicht om aan te geven welke gevaren er zijn op het moment van gebruik. Deze passen zij ook aan wanneer er een wijziging is in het product. We zullen dat zelf nooit kunnen doen. We kunnen ze alleen uitlezen om een passend advies te geven voor persoonlijke bescherming.

   Ik raad je dan ook aan om contact op te nemen met de desbetreffende fabrikant van het MSDS blad.

   Hopelijk heb ik je voldoende kunnen informeren.

   Met vriendelijke groet,
   Jim van CoolSafety

 2. Ik heb producten in huis incl msds, alleen bij sommige stoffen staat geen CAS nummer vermeld, en als ik deze stof probeer op te zoeken bij REACH dan vind ik de hele stof niet.

  Wat nu???

  Gr
  Edwin

  1. Hoi Edwin,

   Bedankt voor je reactie en excuses voor mijn late antwoord!

   Je kunt jouw MSDS Blad naar ons sturen per mail (info@coolsafety.nl). Zodra wij het blad binnen hebben, gaan wij in onze database op zoek naar het CAS-nummer. Dit hoef je niet van tevoren zelf op te zoeken.
   Zodra wij dit nummer hebben gevonden voeren wij deze in onze database en deze vertelt ons welke persoonlijke beschermingsmiddelen je moet gebruiken.
   Wij zullen je dan voorzien van een passend advies.
   Graag zien wij het MSDS Blad tegemoet zodat wij voor jou aan de slag kunnen.
   ^Jim

 3. Hallo,

  Is het verplicht om de msds uit te printen?
  of zijn er anderen regels met betrekking van het bewaren msds’en?

  Met vriendelijke groet,
  Tessa

  1. Hallo Tessa,

   Bedankt voor je reactie/vraag.
   Met een MSDS kun je de gebruikte veiligheidsproducten verifiëren wanneer daarom gevraagd wordt door de arbeidsinspectie. Daarin staat vaak vermeld wat je minimaal moet gebruiken namelijk.

   Daarnaast kun wij als productspecialisten jou een passend advies geven op basis van de data in dat document. Dit kun je ons ook digitaal toe sturen.
   Een MSDS hoort een fabrikant te hebben om je op de hoogte te stellen van de gevaren omtrent hun product. Deze kun je dan ook altijd bij hun opvragen.

   Beantwoorden we daarop je vraag?
   Voor meer informatie kan je ook contact op met onze verkoopafdeling 033-3030888.

  1. Hoi Peter, ik heb even overlegd met mijn collega die hier alles van weet, en er zit geen houdbaarheidsdatum op het document zelf. Op de producten die het betreft zit die datum natuurlijk vaak wel, dus die moeten niet worden verward. Ik hoop dat je hiermee genoeg informatie hebt! ^Mirre

  1. Hoi Nanda! Dat is best een ingewikkelde kwestie. Een bedrijf is verantwoordelijk voor het aanleveren van MSDS-bladen wanneer medewerkers daarom vragen. Als het bedrijf werkt met giftige stoffen of dampen die gemaakt zijn bij een ander bedrijf dan kunnen ze de MSDS-bladen daar op vragen. Maar mijn collega Demi weet er álles van en die kan precies het juiste antwoord voor jouw situatie geven! Je kunt haar morgen bereiken op 033-3030802. ^Mirre

  1. Hoi Lily, het MSDS-blad vind je vaak op de website van de leverancier. Als het daar niet staat, kan je even contact met hen opnemen. Als je een bedrijf of anderszins professioneel gebruiker bent dan is de leverancier verplicht jou het MSDS-blad te verstrekken. Als je particulier bent is dat niet het geval, maar in de praktijk zien we eigenlijk altijd dat mensen het blad gewoon krijgen. Als je ‘m vervolgens aan ons opstuurt helpen wij je aan de juiste PBM 🙂 ^Mirre

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *