Die processierups kan de boom in! Wel of niet zelf verwijderen?

Gereedschap klusjesman

Het is nu al het meest besproken én minst gewenste beestje van de zomer: de processierups. Hij maakt dorpen en steden onveilig en veroorzaakt onrust op festivals en in speeltuinen. De gemeente is vol op bezig met verwijderingsprogramma’s in openbare ruimtes. Zit de processierups echter in je eigen tuin, dan ben je op je eigen inventiviteit aangewezen. Wat moet je doen als je last hebt van de processierups? Wij vertellen het je!

De processierups zelf verwijderen, ja of nee?

Het RIVM, kennisinstituut op het gebied van volksgezondheid, raadt aan om niet zelf met het verwijderen van de processierups aan de gang te gaan. Je kunt gewoon de gemeente bellen. Zij zullen dan waarschijnlijk – tegen een vergoeding – een bestrijder sturen. Willen ze dat niet, dan kan je ook zelf een verdelgingsinstantie benaderen. Is natuurlijk ook wel zo fijn, in de warme zomer, met een lekker koel drankje toekijken hoe iemand anders het vuile werk opknapt…

Toch zelf verwijderen

Maar jij bent natuurlijk veel te stoer om je te houden aan de adviezen van het RIVM. Hoewel CoolSafety nadrukkelijk achter het RIVM staat en het niet zo slim vindt als je zelf aan de slag gaat, is het niet verboden om zelf de processierups te verwijderen. Je hebt dan alleen wel de goede persoonlijke beschermingsmiddelen nodig. Wij helpen je!

Overall

Om je lichaam te beschermen tegen de schadelijke invloeden van de rupsjes heb je een goede overall nodig. Een goede overall sluit aan bij de polsen en enkels en heeft een capuchon die je over je hoofd kunt trekken. Wij hebben goeie ervaringen met de RSG Comfort Overall Antistatisch.

Adembescherming

Over de adembescherming die je nodig hebt om processierupsen te verwijderen wordt nogal getwist. Doe je het regelmatig, dan is een volgelaatsmasker aan te raden, maar die zijn relatief duur. Voor éénmalige acties, zegt men, kan ook een stofmasker worden gebruikt, maar dat is een risico dat wij niet willen lopen. Wij adviseren je om gebruik te maken van een halfgelaatsmasker. Dat is betaalbaar, comfortabel en effectief. Kijk eens bij de Moldex 7002, en vergeet dan niet om de goeie filters erbij te kopen. Je hebt deze P3-filters nodig.

Gezichtsbescherming

Ken je dat grapje: “Wat wil je echt niet in je oog hebben? … Een trein!” Ik kan je vertellen, een beter antwoord is: “een processierups”. Goeie bril op, dus. Bijvoorbeeld de Univet 6X3.

Handschoenen

Tenslotte moet je je handen natuurlijk goed beschermen. Dat doe je met lange handschoenen, die je tot over je overall kunt trekken. Onze expert raadt je de Ansell Sol-Vex 37-675 aan. Die kan je per twaalf paar bestellen. Lijkt veel, maar ze zijn hartstikke goedkoop en als je klaar bent met de rupsjes maak je er gewoon de wc mee schoon. Wel zo handig.

Hulp

Wij hebben een pagina waarin alle spullen te vinden zijn die je kunt gebruiken bij het verwijderen van de processierups. Heb je toch nog hulp nodig bij je processierups-avonturen? Geef ons even een belletje of reageer op dit blog. We zijn er voor je!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *