Thuis klussen, let op je veiligheid

Als je in huis gaat klussen, is veiligheid een belangrijk punt. Thuisklussers belanden regelmatig op de spoedeisende hulp of zelfs in het ziekenhuis voor een snelle behandeling. Dit komt vooral door een gebrek aan veiligheid als je aan het werk bent. Thuis zijn er eigenlijk geen regels, zoals op de bouwplaats. Wij hebben een aantal tips en spullen op een rij gezet die je zeker nodig hebt als je veilig wilt werken! 

Klussen met apparaten

Wanneer je gaat klussen en zelf geen ervaring hebt met gereedschap, dan is het verstandig dat je leert hoe je een stuk gereedschap moet gebruiken. Zoek bijvoorbeeld iemand die weet hoe hij het moet gebruiken zodat je het apparaat veilig leert gebruiken. Wat vaak ook wordt vergeten word is de conditie van het gereedschap. Wanneer gereedschap niet correct werkt, door bijvoorbeeld stof kan dit voor ongelukken zorgen. Zorg ervoor dus voor dat al uw gereedschap een goede conditie heeft. Bijvoorbeeld goed is gesmeed en dat de messen geslepen zijn. Als je denkt dat het gereedschap niet veilig is om te gebruiken, gebruik het dan niet!

Klussen op hoogte

Wanneer je  op hoogte werkt, is het altijd het beste om een ​​veilige ladder te gebruiken. Je kunt op een normale en veilige manier naar boven klimmen.

Zorg ervoor dat je stevig en veilig staat wanneer je op je werkplek bent aangekomen. Gebruik geen oude of gammele ladders, want die veroorzaken ongelukken! Kies er een met een sterk frame, bij voorkeur van metaal. Zorg ervoor dat de treden niet los zitten of gebogen zijn.

Je kunt ook een steiger gebruiken. Deze is bedoeld voor werkzaamheden aan plafonds en buitenmuren. Steigers zijn niet bedoeld voor gebruik in huis. De instructies lezen is  erg belangrijk, hier staat in wat je absoluut moet weten. Vergeet de hoofdregel niet: Je moet veilig zijn wanneer je op hoogte werkt. Wanneer je een steiger veilig wilt gebruiken moet je ervoor zorgen dat hij stabiel is. Zorg ervoor dat er geen gaten in de poten zitten en dat de steunpalen recht en stevig zijn.

Gebruik niet zomaar wat je voorhanden hebt. Zoals een wiebelige stoel of een oude en gammele ladder. Liever niet doen!

Werken met stroom

Elektriciteit is een ongewone kracht en kan zeer gevaarlijk zijn. Je moet de gevaren kennen en weten hoe je jezelf ertegen beschermd. Bijvoorbeeld werken met een stopcontact in huis:

Stopcontacten zijn meestal via een kabel verbonden met het elektriciteitsnet. Deze kabel moet worden aangesloten op een stopcontact met een schakelaar.

Als je iets op elektriciteit wilt aansluiten, is het noodzakelijk dat deze kabel wordt aangesloten op een stopcontact dat is verbonden met een zekeringkast. Gebruik nooit een stekker zonder snoer of andere connector. Schakel eerst de hoofdstroomtoevoer uit en wacht 30 minuten voordat je gaat beginnen.

Bescherm jezelf door alleen de draden te gebruiken die voor dit doel zijn goedgekeurd en zorg dat ze intact zijn en op geen enkele manier zijn beschadigd.

Gebruik alleen geïsoleerde gereedschap en draag rubberen handschoenen. Gebruik voor het verbinden van kabels nooit nietjes van spijkers - gebruik alleen uit speciale kits voor dit doel.

Persoonlijke veiligheidsmiddelen (PBM)

Het dragen van veiligheidskleding en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) is verplicht voor bouwvakkers. Om zich te beschermen tegen dodelijke ongevallen die op het werk kunnen gebeuren. Maar ook voor doe-het-zelvers/ thuisklussers is veiligheidskleding sterk aan te bevelen. Veiligheidsschoenen met een stalen neus beschermen je voeten wanneer je bijvoorbeeld van plan bent om zwaar werk te doen of zware spullen te tillen. Werkkleding in vorm van een stevige broek en jas is ook een aanrader. Deze werkkleding is geheel vrij van franje, touwtjes en ritsen die in machines verstrikt kunnen raken. Ze zijn ook gemaakt van sterker materiaal.

7-handige spullen voor je op rij:

 1. Veiligheidsschoenen

Goede veiligheidsschoen moet een stalen neus hebben. Zij beschermen jouw voeten tegen (zware) voorwerpen die erop kunnen vallen. De zool van de schoen moet een goede grip hebben, zodat je niet uitglijdt. De schoenen moeten comfortabel en goed geventileerd zijn, zodat je ze gemakkelijke een langere tijd kunt dragen zonder oncomfortabel te worden. Er zijn veiligheidsschoenen van verschillende materialen, maar leer is een veilige keuze.

Veiligheidsschoen Stormix S3 - waanzinnig mooi geprijsd! 

De Stormix S3 is een hoge veiligheidsschoen met overneus. Hij is gemaakt van gecoat basis leer en heeft een binnenvoering van textiel. De schoen heeft een stalen neus en tussenzool en heeft een PU loopzool. Deze veiligheidsschoenen zijn gemaakt voor tijdelijke arbeidskrachten tot mensen die gewoon op een kwaliteitsschoen willen werken.

Pluspunten:

Goed geprijsd 14,95 excl. btw

Stalen neus en tussenzool

PU loopzool

Conform EN ISO 20345

Veiligheidsklasse 3

2. Gehoorbescherming

Het dragen van gehoorbescherming bij werkzaamheden aan uw huis van in een lawaaierige omgeving is belangrijk omdat hard uw gehoor kunnen schaden. Naarmate het geluidsniveau bij het klussen groter wordt, moet je bepalen welk soort bescherming je nodig hebt. 

Probeer dan persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken, zoals oordopjes of oorkappen, om de hoeveelheid geluid die in uw oren terechtkomt te verminderen.

Dit is belangrijk voor mensen die thuis klussen met elektrisch gereedschap of andere lawaaierige activiteiten uitvoeren.

Oordopjes worden diep in de gehoorgang geplaatst en houden het meeste lawaai tegen. Oordopjes zijn zeer goedkoop en kunnen gemakkelijk in uw zak worden meegenomen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, zodat ze aan de grootte van uw gehoorgang kunnen worden aangepast. Ze kunnen worden geleverd met een koord dat vastgemaakt kan worden

Oorkappen omsluiten je oren en dempen het geluid. Effectief en voor een korte periode comfortable. Na gebruik zet je ze gewoon weer af. Dat is handig als je bijvoorbeeld moet boren of een machine moet bedienen. Er zijn oorkappen met elektronica om te neutraliseren. Ze kunnen ook worden uitgerust met communicatieapparatuur. Handig op een evenemententerrein.

 Peltor Optime 1 - Aanbieding

Oorkap met hoog draagcomfort

De Peltor Optime I is een veelzijdige lichtgewicht gehoorbeschermer. Ondanks het compacte profiel zijn de kappen ruim aan de binnenkant. Deze oorkap is makkelijk te combineren met andere persoonlijke beschermingsmiddelen en is aangenaam te dragen.

Stormix S3 veiligheidsschoen

Pluspunten

Leuk prijsje: 13,95 excl. btw

Goed en bekend merk

SNR 27dB

Ruime kappen aan binnenkant

3. Handschoenen

Als je de juiste handschoenen voor jouw klus kiest, verlicht je het werk en beschermen ze jouw handen. Je kunt handschoenen in verschillende situaties gebruiken, alleen is het belangrijk het juiste type te kiezen.

Koop ze niet te strak of te los, ze moeten je hand beschermen tegen wrijving of stootschade, maar niet zo strak dat je hand pijn gaat doen. Als je werkhandschoenen nodig hebt om gereedschap of materiaal op het werk te dragen, kies dan een handschoen met een grip coating. Ga je met elektriciteit aan de slag ga dan voor een antistatische handschoen. 

Showa 381 > Ultralichte allround werkhandschoen

De showa 381 is door het gebruik van nieuwe materialen en in combinatie met geavanceerde weeftechnieken een handschoen die niet alleen licht is maar ook erg comfortabel en stijlvast. Hij zit als gegoten!  

Pluspunten

Goedkoop 3,95 excl. btw

Zeer hoge slijtvastheid: haalt de maximale score op EN388 level 4 schuurbestendigheid.

Voorzien van microporeuze luchtdoorlatende nitril coating. De dunne coating met reliëf zorgt voor een betere verspreiding van vloeistof en vocht voor een perfecte grip en duurzaamheid.

4. Werkkleding

Als je in en om het huis werkt, wil je waarschijnlijk sterke werkkleding hebben die geschikt is voor het werk. Werkbroeken zijn gemaakt van zwaar katoen en andere duurzame materialen, ze zullen veel langer meegaan dan gewone broeken.

De zakken op werkkleding zijn niet alleen ontworpen om uw gereedschap te dragen, maar ook om het te beschermen. De zakken zijn zo op de broek genaaid dat er geen losse stukken van riemen zijn die ergens aan kunnen blijven haken terwijl je aan het werk bent.

HaVeP werkbroek 8597

Deze stevige broek helpt jou je klus door. Hij kan heel veel hebben en slijt niet snel. 

Er zijn zat vakken en zakken om al je spulletjes op te bergen en hij komt in drie kleuren. 

Pluspunten:

Verdekte ritssluiting

Twee ingezette zijzakken

Achterzakken met klep

Duimstokzak met rolmaatzakje

Dijbeenzak

GSM-zakje

Knievakken

5. Veiligheidsbril

Een veiligheidsbril draag je ter bescherming van je ogen, tegen afspattende en/of rondvliegende deeltjes van materialen en chemicaliën. Een werkbril voorkomt dat er van onder, boven en van de zijkanten letsel kan ontstaan aan de ogen.

Je kunt een bril krijgen met gewone glazen (helder, getint) of met getinte glazen (geel, groen) in verschillenden soorten veiligheidsuitvoeringen. 

Voor klussen, zoals het zagen van tegels van steen met een natzaag, is een gelaatsscherm een betere keuze dan een veiligheidsbril. Een gelaatsscherm bedekt uw hele gezicht in plaats van alleen uw ogen. 

Active Gear VISION V110 - Helder, lichtgewicht én beschermend!

Economische brillen, essentiële bescherming 

Lichtgewicht en handig

Krasbestendigheid

Voor bescherming tegen schokken bij extreme temperaturen (-5°C ; +55°C).

Slagvast

6. Veiligheidshelm

Een helm houd je hoofd veilig voor werkzaamheden rondom het huis en moet voldoen aan alle wettelijke voorschriften.

Er zijn vele soorten helmen op de markt, maar de belangrijkste vraag is: voldoet hij aan alle wettelijke eisen? Helmen kunnen losraken of afvallen, en kunnen zelfs van uw hoofd vliegen. Daarom moet een helm altijd goed bevestigen worden en betrouwbare bevestigingsmiddelen bevatten. Een ander belangrijk kenmerk van een goede helm is dat hij beschermt tegen schokken. Het materiaal moet hard genoeg zijn om de energie van de klap te absorberen. Een goede helm moet ook beschermen tegen andere verwondingen:

Hij mag geen scherpe randen hebben en mag niet te veel zweet absorberen.

Het is ook heel belangrijk dat het binnenwerk perfect past, anders biedt hij geen afdoende bescherming.

Peltor veiligheidshelm G3000 Solaris - Een betrouwbare multifunctionele helm

De Peltor G3000 is de meest verkochte ABS veiligheidshelm in Nederland. Stoer, sterk en universeel inzetbaar. Uniek aan deze helm is de UV indicator stip op de bovenzijde van de helm. Hieraan kun je zien wanneer de helm vervangen dient te worden.

Pluspunten:

Binnenwerk is omkeerbaar, kan dus met en zonder klep gedragen worden

30mm sleuf voor oorkappen te bevestigen

Draaiknop of Drukpin verstelbaar (kies uw optie hier rechts)

Absorptieband van kunstleder

7. Stofmaskers

Je kan beschadigingen krijgen in de luchtwegen doordat je gaat werken in een stoffige ruimtes. Zeker als je gaat zagen of schuren komt er meer stof vrij dan je denkt. 

Je moet in eerste instantie weten wat voor soort materiaal je gaat schuren. Er zijn heel veel verschillende soorten materialen, werk je met grof stof bijvoorbeeld in houtzagerij waar grote splinters vrijkomen? Dan is een FFP1 masker al snel geschikt.

Hoe fijner de stof hoe hoger de beschermingsgraad moet zijn. Dus denk dan aan een P2 of bijvoorbeeld P3 masker.

Het kan wel veel complexer zijn, stel nou dat je verf aan het verwijderen bent waar wellicht chroom in zit. Dan moet je toch eigenlijk alweer heel snel gaan denken aan volgelaatsmaskers, want ook de ogen moeten beschermd worden met P3 filters erop. Het is dus een complex vraagstuk en advies op maat is vaak nodig.